Verensokerimittaukset ei-insuliinihoitoisellaTyypin 2 diabeteksen hoidossa käytetään elintapahoidon ohella  ​ensij​aisesti sellaisia lääkkeitä, jotka eivät normaalikäytössä laske verensokeria liian alas. Sairauden alkuvaiheessa ja ajoittain myöhemminkin omamittauksilla voidaan nähdä miten elintapahoito ja lääkehoito vaikuttavat. 

Kun verensokeri on tavoitelukemissa ja pitkäaikaista sokeritasapainoa kuvaava  sokerihemoglobiini HbA1c on korjaantunut alle 48 mmol/mol, niin mittauksia voi vähentää. Sopiva mittaustiheys voi olla esimerkiksi  ateriaparimittaus aamupalalla ja pääaterialla 1-3 päivänä viikossa.

Ilta-aamuparimittauksella nähdään verensokerin muutos yön aikana

Aamulla ennen aamupalaa mitattu verensokeri osoittaa onko oma insuliinin eritys riittävä tai riittävän tehokakasta säätämään maksan sokerin eritystä yön aikana sopivaksi. Ilta-aamuparimittauksella nähdään verensokerin muutos yön aikana.

Ateriaparimittauksilla opitaan arvioimaan aterian vaikutus verensokeriin

Aterian jälkeiset mittaukset ohjaavat ruokavalinnoissa ja ruuan määrän arvioinnissa. Näin myös painonhallinta usein helpottuu. Lisäksi nähdään myös jääkö verensokeri aterian jälkeen aina liian korkealle ja onko diabeteksen lääkehoitoa syytä tehostaa.

Säännöllisen verensokerin omaseurannan tavoitteena on edistää terveellisiä elintapavalintoja, kun näkee itse liikunnan ja syömisen vaikutuksen verensokeriin.

Verensokerin omaseuranta tukee myös lääkehoidon optimaalista toteutumista. Lääkehoidon muutoksista verensokerimittausten perusteella tulee sopia oman lääkärin kanssa.
 

Päivitetty  20.9.2019