Verensokerimittarit

​Sokeritasapainon omaseurantaa voi tehdä perinteisesti mittaamalla verensokeria sormenpäästä. Mittareita on monenlaisia ja niihin tarvitaan mittariin soveltuvat liuskat. Joillakin laitteilla voi mitata myös veren ketoaineet.

​​

Verensokerimittarit sisältävät myös erilaisia lisäominaisuuksia, kuten aterian ja liikunnan merkitseminen, muistitoimintoja, tuloskeskiarvot, tulosten siirtäminen tietokoneelle tai älypuhelimeen tai pilvipalvelimelle ja edelleen hoitopaikkaan. Jos kirjaa tulokset omaseurantavihkoon ja kirjaaminen ei heti toteudu, voi päivän päätteeksi kirjata tulokset mittarin muistista.

Mittarin aika-asetukset pitää olla oikea, jotta nähdään tulosten oikeat mittausajankohdat.

Muistitoiminnat

Mittarin muistista voi selata taaksepäin mitattuna tuloksia ja tarkastella yleensä tulosten keskiarvoa tietyllä aikavälillä. Selaamalla tuloksia on kuitenkin vaikea verrata, koska ei näe allekkain eri päivien samaan aikaan mitattuja tuloksia. Tästä syystä ne on hyvä merkitä omaseurantavihkoon tai purkaa mittarin tulokset sähköiseen muotoon tietokoneelle tai älypuhelimelle.

Ateriamerkkaus, hälytykset ja tapahtumien merkitseminen

Joissakin mittarimalleissa voi myös merkitä onko mittaus tehty ennen vai jälkeen aterian. Osassa laitteita on myös erilaisia hälytystoimintoja. Tällöin voi halutessaan saada muistutuksen vaikka aterian jälkeisestä mittauksesta.

Paras hyöty tuloksista saadaan, jos rinnalle on merkitty verensokerituloksiin liittyvät tapahtumat kuten pistetyt insuliiniannokset, syödyt hiilihydraattimäärät, liikunta ja poikkeavat tilanteet kuten sairaspäivät, matalan verensokerin oireet, juhlat. Nämä tapahtumat voi kirjata joko omaseurantavihkoon tai laitteesta riippuen laitteen muistiin tai käytössä olevaan sähköiseen raporttiin.

Annoslaskuri

Joissakin verensokerimittareissa on annoslaskuri eli ateriainsuliinin annosehdotus mitatun verensokerituloksen ja laiteeseen syötetyn hiilihydraattimäärän mukaan. Edellytyksenä on, että laitteelle on luotu ensin henkilökohtaiset algoritmit kuten oma verensokeritavoite, oman insuliiniherkkyys (paljonko yksi yksikkö pikainsuliinia laskee verensokeria) ja oman ateriainsuliinin annosteluohje suhteessa hiilihydraatteihin.

Lisäksi pitää huomioida liikunnan ja edeltävän insuliinipistoksen vaikutus.

​Useimpiin verensokerimittareihin on saatavana maksuttomia ohjelmia, joiden avulla laitteen muisti voidaan purkaa tietokoneelle. Ohjelman saa ladattua yleensä laitteen valmistajan sivulta ja kaapeli tulee joko mittarin mukana tai sen saa erikseen hankittua.

Nykyään joillakin valmistajilla on myös mobiilisovelluksia, joilla tulokset siirtyvät langattomasti älypuhelimeen tai muuhun mobiililaitteeseen. Erilaisten sovellusten avulla voi tarkastella tuloksia tarkemmin ja saada erilaisia sokeritasapainoa kuvaavia lukuja ja kuvaajia. Mittaustulokset voi myös jakaa verkon kautta  hoitopaikkaan.

Insuliinipumppuun voi sisältyä verensokerimittaritoiminta osana kaukosäädintä tai se voi kommunikoida langattomasti erillisen mittarin kanssa. Monissa insuliinipumpuissa on mukana glukoosisensorointitoiminto, joka mahdollistaa jatkuvan sokeritasapainon seurannan.​


Edellinen sivuSeuraava sivu

 

 

Päivitetty  20.9.2019