Verenpaineen omaseuranta

Vaikka verenpainetta mitataan ja seurataan vastaanotolla, niin on suositeltavaa mitata verenpainetta myös omatoimisesti.

​​​​Kaikkien tyypin 2 diabetesta sairastavien ja pidempään tyypin 1 diabetesta sairastaneiden kannattaa hankkia oma verenpainemittari Jos käytössä ei ole omaa verenpainemittaria, mittauksen voi tehdä vastaanottojen, apteekkien ja terveysasemien omahoitopisteissä.

Verenpaineen perusseurannaksi useimmille sopii verenpaineen omamittaus 1 – 4 kertaa kuukaudessa. Verenpaine mitataan kaksi kertaa noin 1 - 2 minuutin välein. Jos verenpaine on näissä omamittauksessa yli diabetesta sairastavan yksilöllisesti sovitun tavoitetason (useimmilla tarkoittaa yli 135 / 75 mmHg) tehdään 4 – 7 päivän mittaussarja. Mittaussarja tarkoittaa kahta mittausta aamulla ja illalla vähintään neljänä päivänä. Näistä mittauksista lasketaan aamun ja illan verenpainearvojen keskiarvo. Näin saadaan käsitys verenpaineen todellisesta tasosta ja arvioidaan elintapahoidon ja mahdollisen lääkehoidon vaikutusta ja tehoa.

Ennen vastaanottokäyntiä kannattaa tehdä itse kotona vähintään neljän päivän mittaussarja. Näin hoitaja ja lääkäri saavat heti käsityksen, onko verenpaineen taso hoitotavoitteessa.

Verenpainelääkityksen aloittamisen jälkeen verenpainetta mitataan aluksi tarvittaessa päivittäin ja paineen vakiinnuttua esimerkiksi viikoittain.

Verenpaineen omamittaus

Rauhoittumiseen ennen mittausta on tarpeen varata aikaa vähintään 10 - 20 minuuttia.

Pääsääntöisesti oikeakätinen mittaa vasemmasta olkavarresta ja vasenkätinen oikeasta olkavarresta. Jos olkavarsien välillä on todettu merkittävä paine-ero (yli 10 mmgHg) mitataan paine siitä olkavarresta, jossa on korkeampi paine. Dialyysipotilas ei saa mitata verenpainetta fistelikädestä.

Ennen mittaamista vältetään raskasta fyysistä ponnistelua, tupakointia, kofeiinipitoisten juomien juomista tai runsasta ateriaa vähintään puolen tunnin ajan.

Istutaan rennosti, koko käsivarsi pöydälle tuettuna kämmenpuoli ylöspäin. Tarkistetaan etteivät vaatteet, esimerkiksi ylös kääritty hiha tai vyö kiristä. Rannemittarilla mitatessa ranne ja mittari täytyvät olla sydämen tasolla.

Mansetti asetataan olkavarteen siten, että kumipussin keskiosa on kahden sormenmitan verran kyynärtaipeen yläpuolella, eikä ole liian tiukalla (sormi mahtuu mansetin ja ihon väliin).

Mansetin asettamisen jälkeen rauhoitutaan ja odotetaan vielä 5 minuuttia ennen kuin mitataan.

Mittaus toistetaan 1 - 2 minuutin kuluttua mansettia irroittamatta.

Verenpaine ja syke lukemat kirjataan muistiin verenpainepaine tai omaseurantavihkoon. Uusimmissa mittareissa tulokset voidaan suoraa välittää esimerkiksi matkapuhelimen sovellutukseen, josta niitä voidaan tarkastella lukemina ja graafisesti.

Verenpaineen mittausvälineet

Olkavarsimansetilla varustettu verenpainemittari on suositeltavin. Rannemittaria suositellaan vain, jos olkavarsimansetin käyttö ei ole mahdollista. Rannemittaria käytettäessä täytyy huomioida mittarin ja ranteen asento mitatessa.

Olkavarsimansetin täytyy olla sopivan kokoinen, koska liian kapea tai lyhyt mansetin painepussi antaa liian suuret verenpainelukemat. Verenpainemittaria hankkiessaan kannattaa selvittää onko mansetin koko oikea ja saako mittariin hankittua tarvitessa erikokoisen mansetitn.

Sopivan kokokoinen mansetti:

  • Olkavarren ympärys 26 – 32 cm -> pieni aikuisten mansetti, leveys 12 cm
  • Olkavarren ympärysmitta 33 – 41 cm -> keskisuuri aikuisten mansetti, leveys 14 - 15 cm
  • Olkavarren ympärysmitta yli 41 cm -> suuri mansetti, leveys18 cm

Mittarin kunto ja paineanturin tarkkuus kontrolloidaan joka toinen vuosi. Huollosta voi kysyä laitteen myyjältä. Oman verenpainemittarin tuloksen voi tarkistaa ottamalla mittarin hoitajan vastaanotolle mukaan. Mittaukset tehdään silloin vastaanoton mittarilla ja omalla mittarilla.

Verenpaineen 4 – 7 päivän mittaussarja

Verenpaine ja syke mitatataan kaksi kertaa peräkkäin aamulla kello 6 - 9 ja illalla kello 18 – 21 vähintään neljänä päivänä. Tulokset merkitään muistiin verenpainekortiin tai erilliselle lomakkeelle. Uudemmat mittarit mittaavat verenpaineen automaattisesti kahdesti ja ilmoittavat keskiarvon.

Tulosten tallentamiseen voi myös käyttää esimerkiksi matkapuhelimessa toimivaa sovellutusta.


Edellinen sivu

 


 

Päivitetty  27.12.2018