Diabetesta sairastavan ruokavaliosuositukset mahdollistavat yksilöllisen ruokavalion koostamisen varsin väljästi energiaravintoaineiden eli hiilihydraattien, proteiinin ja rasvan jakauman osalta. Ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa ruokavaliota vaan sopivan ruokavalion voi koota usealla eri tavalla henkilökohtaisten mieltymysten mukaan, verensokerin omaseuranta sekä oma terveydentila ja mahdolliset muut sairaudet huomioiden.
Syömisessä kiinnitetään huomiota ateriarytmiin, ruoan kokonaismäärään ja siitä saatavaan energiaan sekä hiilihydraattien, valkuaisen ja rasvan laatuun. Suuntaa antavat ruokakolmio ja lautasmalli.
Ateriarytmi | Valveillaoloaikana on hyvä syödä noin 3–4 tunnin välein. Säännöllinen ateriarytmi sisältää yleensä aamiaisen, lounaan, päivällisen, iltapalan ja tarpeen mukaan välipalan. Tämä auttaa hallitsemaan ateriakokoja, pitämään verensokerin tasaisempana päivän mittaan ja on hyödyksi myös painonhallinnassa. |
Ruoan kokonaismäärä | Ruoan kokonaismäärä suhteutetaan energiankulutukseen. Mikäli tavoitteena on painonlasku, tulee painon laskea maltillisesti, noin 2 kg kuukaudessa. Tähän päästään pienentämällä päivittäistä energiansaantia noin 500 kilokalorilla. |
Ruoan laatu | Omilla valinnoillaan voi vaikuttaa aterioiden verensokerivasteeseen ja sydänterveellisyyteen. Sydänterveyden kannalta keskeisiä ovat vähäsuolaisuus, pehmeää rasvaa suosivat valinnat (kasviöljyt, kasviöljypohjaiset levitteet, maustamattomat pähkinät, mantelit ja siemenet) sekä täysjyvävilja, juurekset, vihannekset, marjat ja hedelmät kuidun lähteinä. Sydänmerkki auttaa valitsemaan sydänterveellisiä valmisteita kussakin tuoteryhmässä. Erilaisten syömisten vaikutusta omaan verensokeriin, verenpaineeseen, veren rasva-arvoihin ja painoon voi itse arvioida verensokerin omamittauksilla tai glukoosisensoroinnilla, verenpaineen mittauksella, veren rasva-arvojen ja painon seuraamisella. |
Mihin olet ruokatottumuksissasi tyytyväinen ja mihin kaipaat kohennusta?