Kuidut

Kuidun riittävällä saannilla on paljon hyviä terveysvaikutuksia. Tärkeimpiä kuidun lähteitä ovat täysjyväviljatuotteet, kasvikset, marjat ja hedelmät. Myös maustamattomat pähkinät, mantelit ja siemenet sisältävät kuitua.

Täysjyväviljatuotteita suositellaan naisille noin 6 ja miehille noin 9 annosta päivässä. Yksi annos on keskikokoinen viipale leipää, puoli lautasellista puuroa tai desilitra keitettyä täysjyväriisiä tai -pastaa. Vihanneksia, juureksia, marjoja ja hedelmiä pitäisi syödä vähintään ½ kilogrammaa päivässä, josta noin puolet on hyvä olla marjoja ja hedelmiä.

Pähkinöitä, siemeniä ja manteleita suositellaan yhteensä noin 2 ruokalusikallista päivässä.​​


Edellinen sivu


Katso lisää