Suun ja hampaiden omahoito

Jos sokeritasapaino on kunnossa, diabetesta sairastavan suun hoito on samanlainen kuin muillakin. Mikäli sokeritasapaino ei ole kunnossa, riski mikrobien aiheuttamiin tulehduksiin on kohonnut.

Suun bakteeripeitteiden poisto harjaamalla hampaat huolellisesti aamuin illoin on diabetesta sairastavalla korostetun tärkeää. Tarvittaessa harjauskertoja voidaan joutua tihentämään. Hampaiden harjauksessa tavoitteena on saada puhdistettua ienrajoihin kertyvä bakteeripeite, joka aiheuttaa ikenen tulehtumisen ja hampaita kiinnittävien kudosten menetystä. Myös hampaiden reikiintymisen kannalta bakteeripeitteiden poisto on välttämätöntä.

Puhdas suu kestää paremmin diabetekseen liittyviä ongelmia, kuten suun kuivumista ja tulehdusalttiutta. Limakalvojen arkuuteen ja oireisiin liittyy yleensä sieni- tai bakteeritulehdus. Bakteeritulehduksen aiheuttaa usein terveelle harmiton suun bakteeri.

Hammaslääkäriä ja suuhygienistiä tulee informoida diabeteksesta ja sokeritasapainosta. Tällöin he voivat tarjota parhaan mahdollisen avun.

Säännöllisesti tarkastukseen

Diabetesta sairastavan tulisi käydä säännöllisesti suun tutkimuksessa ja hoidossa. Tarkastusväli vaihtelee kolmesta kuukaudesta vuoteen. Suurin osa käy hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla puolivuosittain. Ammattilaisen kanssa valitaan yksilöllisesti sopivat kotihoitovälineet ja opetellaan niiden käyttö.

Hampaiden ja hammasvälien puhdistus

Sähköhammasharjalla on tutkimusten mukaan saatavissa paras tulos hampaiden puhdistuksessa, mutta käsiharjakin käy, mikäli se on miellyttävämpi. Tärkeintä on osata käyttää harjaa tarkoituksenmukaisesti. Harjatessa puhdistetaan ienrajat. Hammasväliharjalla tai hammaslangalla käydään läpi hampaiden välit päivittäin.

Käytä fluorihammastahnaa

Fluorihammastahna on ehdottoman tärkeä reikiintymisen ehkäisyssä. Nuorilla hampaiden reikiintyminen (karioituminen) tapahtuuu yleensä hampaan kruunuosassa ja ienrjajoissa, vanhemmilla ihmisillä esiintyy lisäksi hampaan juuren karioitumista. Juuret ovat mahdollisesti paljastuneet kiinnityskudossairauden vuoksi.

Hammaslääkäri voi tarvittaessa määrätä reseptillä korkeamman fluoripitoisuuden sisältävää hammastahnaa reikiintymisen pysäyttämiseen ja ehkäisemiseen.

Suun limakalvon ongelmat

Mikäli on ongelmia suun limakalvoilla, esimerkiksi aftoja tai punajäkälää, valitaan tahna, jossa ei ole vaahtoavia ainesosia. Punajäkälän esiintyminen on yleisempää diabetestä sairastavilla. Hammaslääkärin tai suuhygienistin kanssa valitaan sopivat hoitotuotteet.

Suuhuuhteet

Desinfioivia suuhuuhteita ei tulisi käyttää pitkäaikaisesti. Ne häiritsevät suun luontaista suojaavaa bakteerikantaa.

​Vältä tupakointia ja nuuskaa

Haitallisten yleisterveyteen, erityisesti verisuoniterveyteen, kohdistuvien vaikutusten lisäksi tupakointi lisää parodontiitin riskiä ja vaikeusastetta sekä heikentää paranemista vaikka bakteeripeitteet poistettaisiin.

Nuuska  aiheuttaa limakalvovaurioita, ienmuutoksia ja hampaiden värjääntymistä. Ikenet voivat vetätyä ja tulehtua sekä juuripinnat paljastua. Lisäksi nuuskaan saatetaan lisätä sokeria.​

Tupakoinnin ja nuuskan käytön lopettaminen on ensiarvoisen tärkeää ja hammashuollon ammattilaiset tarjoavat tukea vähentämiseen tai lopettamiseen.

Kuiva suu

Kuivan suun hoitoon on saatavilla kosteuttavia suihkeita, suuhuuhteita ja geelejä, joita voi levittää kuiville aroille limakalvoille. Myös ruokaöljystä voi olla apua. Lisääntyneeseen janon tunteeseen tulisi nauttia vain vettä. Sokerittomatkin mehut tai hapotetut juomat ovat hampaille haitallisia.

Käytä ksylitolia

Ksylitoli estää reikiintymistä aiheuttavien bakteerien kasvua ja katkaisee happohyökkäyksen. Aterian ja välipalan jälkeen on hyvä pureskella muutaman minuutin ajan ksylitolipurukumia- tai pastillia.​​


 

Päivitetty  1.8.2019