Tupakoimattomuus

Diabetesta sairastavat tupakoivat yhtä usein kuin muutkin.

​​​​

Tupakoivien määrä vähenee: aikuisväestössä 13 % miehistä ja 12 % naisista tupakoi päivittäin (vuonna 2016), mutta nuorissa päivittäisiä tupakoitsijoita on enää noin 7 %. 

Kaksi kolmesta päivittäin tupakoivasta haluaa lopettaa tupakoinnin, ja neljä viidestä on huolissaan tupakoinnin terveyshaitoista.

Tieto tupakan vaarallisuudesta voi olla yleisellä tasolla, ja henkilö ei välttämättä hahmota oman tupakointinsa todellista vaaraa tulevalle terveydelleen. Lopettaminen voi olla vaikeaa, koska tupakan ja nuuskan sisältämä nikotiini aiheuttaa fyysistä riippuvuutta. Sen lisäksi tupakointi aiheuttaa psyykkistä, sosiaalista ja tapariippuvuutta. Nuuskassa on enemmän nikotiinia ja se aiheuttaa riippuvuutta herkemmin kuin savukkeet.

Tupakoimattomuus kannattaa

Kuva: stumppi.fi

Tupakointi ja diabetes​​

Sen lisäksi, että tupakointi aiheuttaa syöpäsairauksia, kroonista keuhkoputkentulehdusta ja keuhkojen laajentumaa, niin tupakointi on erityisen haitallista sydämelle ja verisuonille. Nikotiini kiihdyttää sydämen sykettä ja nostaa verenpainetta, supistaa verisuonia ja lisää verisuonten ahtautumista.

Tupakoinnin haittavaikutuksia diabetesta sairastavalla

 • ahtauttaa verisuonia
 • lisää riskiä saada sydän- ja verisuonisairauksia
 • jalkojen verenkierto heikkenee
 • lisää erektiohäiriöitä
 • lisää munuaismuutosten, hermomuutosten ja silmänpohjamuutosten riskiä
 • voi heikentää insuliinin tehoa

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakoinnin lopettaminen on monivaiheinen tapahtuma, joka kestää viikoista vuosiin. Sitä pitää suunnitella, hankkia oikeat tiedot ja tarkastella omakohtaisia vaikutuksia. Jokaisen on pohdittava tupakoinnin omakohtaisia vaikutuksia ja tupakointia ylläpitäviä tekijöitä. Sopiva hetki tupakoinnin lopettamiseen voi liittyä perhetilanteen tai työtilanteen muuttumiseen.

Lopettamisen tukena voidaan käyttää monia menetelmiä: verkon omahoito-ohjelma, vieroitusryhmät, itsesuggestio, hypnoosi, akupunktio, nikotiinikorvaushoidot ja varsinaiset vieroituslääkkeet.

Runsaasti kahvia juovien on hyvä tietää, että tupakoinnin lopettaminen hidastaa kofeiinin poistumaa elimistöstä. Jos kahvin juomista ei vähennetä, voi tupakoinnin lopettamisen yhteydessä kofeiinipitoisuuden nousu aiheuttaa sydämentykytystä, käsien vapinaa, hermostuneisuutta ja unettomuutta.

Lopettamispäätös

 • Päätä lopettamispäivä. Yleensä kannattaa lopettaa kerralla.
 • Lopettaminen yhdessä puolison tai työporukan kanssa auttaa onnistumaan.
 • Keskustele ja sovi lääkärisi kanssa nikotiinikorvaushoidon tai/ja vieroituslääkkeiden aloittamisesta. Lääkitys aloitetaan yleensä noin viikko ennen lopettamispäivää.
 • Varaa hedelmiä ja xylitolipurukumia.
 • Tee suunnitelma repsahduksen riskitilanteisiin.

Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  14.9.2018