Vatsatauti

Vatsataudissa hiilihydraattien imeytyminen voi alentua ja verensokeri pyrkii laskemaan. Perusinsuliinia ei kuitenkaan saa koskaan jättää pistämättä, mutta annosta voi vähentää.

​Oksennus- ja ripulitaudissa hiilihydraattien imeytyminen häiriintyy, minkä vuoksi ennen syömistä pistettävän pikainsuliinin määrää voi olla tarpeen pienentää. Pitkävaikutteinen (perusinsuliini) pitää aina pistää, vaikka syömisen määrä vähenisi. Annosta voidaan vähentää 20–30 prosenttia omamittausten mukaan, mikäli esiintyy liian matalia verensokeriarvoja.

Insuliinihoito vatsataudissa

Pitkävaikutteista perusinsuliinia ei saa jättää pistämättä, vaikka olisi huonovointinen, eikä ruoka pysyisi kunnolla sisällä.

Vatsataudin aikana verensokeri saattaa laskea liian alas. Perusinsuliinia ei kuitenkaan saa jättää kokonaan pistämättä – ei edes silloin, kun ruoka ei pysy kunnolla sisällä. Perusinsuliini pitää pistää aina, mutta sen määrää voi tarvittaessa vähentää esimerkiksi 20–30 %, mikäli verensokeritaso on alhainen.

Verensokerin omamittausten perusteella pikainsuliinin voi tarvittaessa jättää ottamatta, jos verensokeri laskee herkästi liian matalalle. Pikainsuliinista voi annostella korjausinsuliinina verensokerin mukaan.

Ravinto vatsataudissa

Oksennus- ja ripulitaudin aikana tulee huolehtia myös riittävästä nesteen ja hiilihydraattien saannista, vaikka ruoka ei maistuisikaan. Suosituksena on nauttia hiilihydraattia sairauspäivinä jossakin muodossa vähintään 150 g. Kivennäisvesi, laimennettu tuoremehu, liha- tai kasvisliemi, mehukeitot yms. auttavat elimistön nestetasapainon hallinnassa. Hiilihydraattien nauttiminen pieninä annoksina tihein välein korvaa ruokailun. Aikuisen diabeetikon tulee sairauspäivinä juoda vähintään 1,5–2 litraa nesteitä kuivumisen estämiseksi. Sopiva kertamäärä on 1–2 dl/tunti. Apteekista saa myös ripulin hoitoon tarkoitettuja itsehoitovalmisteita, joita voi tarvittaessa käyttää. Apteekin henkilökunta neuvoo niiden käytössä.

Aikuisen diabetesta sairastavan henkilön pitää saada vähintään 150 grammaa hiilihydraatteja vuorokaudessa – tämä määrä tarvitaan turvaamaan normaali rasvojen palaminen ja siten estämään happomyrkytyksen kehittyminen!

Verensokeriseuranta vatsataudissa

Mittaa verensokeria noin 2–4 tunnin välein. Jos verensokeri on normaali tai matala, voi pahoinvoinnin ja oksentelun yhteydessä ketoainetaso olla hieman koholla. Lievästi koholla olevat ketoaineet ovat ”nälkähappoja”, jotka korjaantuakseen tarvitsevat lisää hiilihydraattia ja sille pistettyä pikainsuliinia.

Kuume lisää aina insuliinin tarvetta. Jokaisen insuliinihoitoisen on hyvä kysyä omalta hoitajaltaan tai lääkäriltään jo etukäteen ohjeet sairauspäivien insuliiniannosten varalle. Mikäli oksennus- tai ripulitautiin liittyy kuumetta, voi verensokeritaso nousta voimakkaasti. Tällöin tulee huolehtia insuliiniannosten lisäämisestä verensokerin omamittausten perusteella. Yleiset ohjeet insuliiniannosten lisäämiseksi löytyvät kohdasta Kuumetauti.

Milloin hoitoon?

Mikäli insuliinihoitoinen henkilö saa niin vaikean vatsataudin, ettei oksentelun vuoksi mikään ruoka tai juoma pysy sisällä tai ripulointi on vetistä ja runsasta, tulee hänen viipymättä hakeutua päivystykseen.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  15.8.2018