Hypoglykemioiden luokittelu

Toistuvien liian matalien verensokereiden ja vakavan hypoglykemian syyn selvittäminen on tärkeää, jotta hoitoa osataan korjata tilanteen välttämiseksi jatkossa. 

​​​​​​​

Liian matala verensokeri eli hypoglykemia voidaan jaotella eri tavoin. Hypoglykemioita voidaan luokitella esimerkiksi verensokerin alhaisuuden ja sen aiheuttamien oireiden, ajankohdan ja yleisyyden mukaan:

  • lievä, merkittävä ja vakava hypoglykemia
  • valveilla tai nukkuessa esiintyvä hypoglykemia
  • satunnainen tai toistuva hypoglykemia​​

Lievä, merkittävä ja vakava hypoglykemia

Hypoglyk​emia jaetaan lievään, merkittävään ja vakavaan.

​Taso​Plasman glukoosiraja
Lievä hypoglykemia
Alhainen verensokeri, joka hoidetaan itse nopealla hiilihydraatilla tai pikainsuliinin annoksen vähentämisellä ennen ateriaa​
<3,9 mmol/l ja ≥3 mmol/l​
​Merkittävä hypoglykemia
Merkittävän alhainen verensokeri omamittauksessa tai jatkuvassa sensoroinnissa (vähintään 15 min ajan) tai laboratoriossa mitattu plasman glukoosi
<3,0 mmol/l​
Vakava hypoglykemia
Toimintakyky heikentynyt ja hypoglykemia vaatii korjaantuakseen toisen henkilön apua​
Ei erityistä verensokerin rajaa​

Toistuvat hypoglykemiat

Toistuvat merkittävät tai vakavat hypoglykemiat voivat johtaa siihen, että henkilön kyky tunnistaa matalan verensokerin oireita muuttuu tai vaimenee. Tällöin verensokeri voi laskea vaarallisen matalalle, ilman että hän tunnistaa sitä itse. Läheinen saattaa havaita verensokerin laskun esimerkiksi toimintakyvyn tai mielialan muutoksena, mutta henkilölle itselleen ei tule mitään selvää tuntemusta, joka saisi häntä reagoimaan. Tällainen tilanne on vaarallinen ja johtaa helposti vakavaan, toisen apua vaativaan hypoglykemiaan. Tilanne vaatii perusteellisen selvittelyn sensoroinnilla ja verensokerin tehoseurannalla sekä muutoksia hoitamiseen ja usein myös verensokerin tavoitetasoon.

Toistuviin hypoglykemioihin tankkaaminen voi johtaa painon nousuun.


Edellinen sivuSeuraava sivu

​ ​​​​
 

Päivitetty  26.9.2019