Matalan verensokerin vaikutus ajokykyyn

Matala verensokeri eli hypoglykemia heikentää kykyä tehdä nopeita päätöksiä, koordinaatiokykyä ja huomiokykyä.

 

Liian matala verensokeri vaarantaa henkilön kykyä kuljettaa ajoneuvoa turvallisesti. Pahimmillaan hypoglykemia johtaa toimintakyvyttömyyteen ja tajunnan tason alentumiseen ja tajuttomuuteen.

Pidempään insuliinipuutosdiabetesta sairastaneella matalan verensokerin tuntemukset muuttuvat ja heikentyvät, eikä hän tunne yhtä hyvin matalan verensokerin ennakoivia oireita. Myös toistuvat hypoglykemiat heikentävät oireita. Ilman huolellista verensokerin seurantaa onnettomuusriski kasvaa merkittävästi. Glukoosisensorointi on hyödyllinen, jos tuntemukset ovat olennaisesti heikentyneet.

Liian matalan verensokerin ehkäisy liikenteessä

  • Mittaa tai skannaa verensokeri aina ennen ajoon lähtemistä.
  • Jos verensokeri on alle 5 mmol/l, syö varmuudeksi pieni 10–20 g hiilihydraattipitoinen välipala ilman pikainsuliinia.
  • Tarkista, että ajoneuvossa on helposti saatavilla nopeasti imeytyvää hiilihydraattia (esim. glukoositabletteja tai sokerillista pillimehua)
  • Pitkällä ajomatkalla tarkista verensokeri muutaman tunnin välein.

Käytännön ohjeita liikenteeseen

  • Lieväkin verensokerin lasku liian alas tai pitkään korkeana pysyvä verensokeri voivat vaikuttaa ajotaitoon.
  • Pidä autossa helposti käsille saatavilla jotain verensokeria nopeasti nostavaa syötävää tai juotavaa (hiilihydraattia), kuten glukoosipastilleja (Siripiri® tai Dexal®) tai glukoosipusseja tai sokerillista mehua.
  • Jos sinulle tulee ajon aikana matalan verensokerin tuntemuksia, syö tai juo heti nopeasti imeytyvää hiilihydraattia. Älä odota seuraavaa huoltoasemaa tai pysähdyspaikkaa. Pysähdy heti, kun se on turvallista, ja mittaa verensokerisi.
  • Verensokerin korjaamiseen sopiva annos on 20 grammaa hiilihydraattia, esimerkiksi kahdeksan Siripiri-tablettia. Odota 45–60 minuuttia (vaikka verensokeri nousee melko nopeasti, aivojen toipuminen vie pidemmän ajan), mittaa verensokerisi uudelleen ja syö tarvittaessa lisää ennen kuin jatkat ajoa.

Edellinen sivuSeuraava sivu

  

Päivitetty  15.8.2018