Kuumetauti

Äkilliset sairastumiset, etenkin, jos niihin liittyy kuumetta, ovat insuliinihoitoista diabetesta sairastavalle aina vakavasti otettava asia. Tulehdustautiin sairastuminen nostaa yleensä voimakkaasti verensokeria.

Sairaus on elimistölle stressitila, jolloin insuliinin vastavaikuttajahormonien eritys lisääntyy. Insuliinin teho on silloin heikompi ja insuliinin tarve lisääntyy. Terveillä henkilöillä haima lisää automaattisesti insuliinin eritystä, jolloin verensokeri säilyy normaalina. Diabetesta sairastavan henkilön pitää itse huolehtia insuliiniannosten lisäämisestä verensokerin omamittausten perusteella.

Insuliiniannosten lisääminen

Jokaisen insuliinihoitoista diabetesta sairastavan on hyvä kysyä omalta hoitajaltaan tai lääkäriltään jo etukäteen ohjeet sairauspäivien insuliiniannosten varalle. Sairauspäivinä verensokeria tulee mitata aluksi ainakin kahden tunnin välein.

Pikainsuliinin lisäannoksia annostellaan mittaustulosten perusteella 2–4 tunnin välein sen lisäksi, mitä pistetään syödyille ja juoduille hiilihydraateille. Sairauspäivinä sopiva verensokeritaso voi olla noin 8–10 mmol/l. Jos verensokeri on yli 10 mmol/l, tarvitaan pikainsuliinin lisäannoksia. Yksi ylimääräinen yksikkö pikainsuliinia laskee verensokeritasoa keskimäärin 1–4 mmol/l yksilöllisen insuliiniherkkyyden mukaan. Lisäannostelun apuna voi käyttää 100-sääntöä.​

Opettele 100-sääntö

Jakamalla luvun 100 vuorokauden kokonaisinsuliiniannoksella saat suuntaa antavasti selville, kuinka monta millimoolia litralla (mmol/l) yksi ylimääräinen yksikkö pikainsuliinia laskee verensokeriasi.

Lue lisää:

Korjausinsuliini​

Sairauspäivinä vastavaikuttajahormonit alentavat pistetyn insuliinin tehoa ja korjausinsuliinin tarve voi olla tavallista suurempi. Mikäli verensokeri vain jatkaa nousuaan korjausannoksista riippumatta, korjausinsuliinin määrää kannattaa lisätä 30–50% tavanomaisesta annoksesta ja nauttia samalla runsaasti kivennäisvettä.

Mikäli käytettävissä on veren ketoaineita mittaavia liuskoja, ketoaineet kannattaa mitata ja toimia tulosten mukaan. Jos yleisvointi heikkenee, tulee hakeutua päivystykseen.

Ketoaineiden omamittauksen tulkinta

Pikamittarilla sormenpäästä (mmol/l) ja virtsan liuskakokeella (+, ++, +++)

​Mittaustulos mmol/l​Liuskakoe virtsastaToimenpiteet​
< 0,6​ ​Ei muutosta tai vähäinen muutos (+) Normaali tulos, ei erityistoimenpiteitä​
Jos verensokeri on koholla, annostele pikainsuliinia sairaspäiväohjeiden tai hoitopaikasta saamiesi ohjeiden mukaan​
0,6–1,5​ ​ ​​++ ​ ​Hieman koholla.​
Jos verensokeri on yli 10 mmol/l, ota pikainsuliinia sairaspäiväohjeiden tai hoitopaikasta saamiesi ohjeiden mukaan.​
​Tarkista verensokeri ja veren ketoaineet 2 tunnin kuluttua.
​1,5–3,0 ​ ​​+++ ​ ​Happomyrkytyksen riski on kasvanut.
​Ota nestettä ja pikainsuliinia enemmän (esim. 30–50 % enemmän) kuin ottaisit pelkästään kohonneen verensokerin korjaamiseksi.
​Jos olet huonovointinen tai verensokeri ei laske, ota yhteys hoitopaikkaasi.
​> 3,0 ​ ​​+++ ​ ​​Korkea happomyrkytyksen riski.
Hakeudu sairaalahoitoon viivytyksettä.​
Happomyrkytys voi edetä vaikea-asteiseksi erittäin nopeasti.​

Muutaman päivän lievä kuumetauti hoituu yleensä pikainsuliinin lisäannostelulla. Sairauden pitkittyessä saatetaan tarvita myös perusinsuliinin annostelun lisäämistä. Pitkävaikutteista perusinsuliinia voi olla tarve lisätä jopa 25 % jokaista astetta kohti, joka aamulla kainalosta mitattuna ylittää 37,5 ºC. Tällöin pikainsuliinin lisäämistarve on pienempi, vaikka lisäannoksia saatetaan silti tarvita. Verensokeria tulee insuliiniannosten nostosta huolimatta seurata 2–4 tunnin välein.

Juominen ja syöminen sairauspäivinä

Insuliiniannosten lisäämisen ohella runsas nesteiden nauttiminen on kuivumisen estämiseksi tärkeää. Korkea verensokeri lisää virtsaneritystä ja sairaus – etenkin kuume – lisää hikoilua ja siksi elimistö kuivuu. Aikuisen henkilön tulee sairauspäivinä juoda vähintään 1,5–2 litraa nesteitä (kivennäisvettä, laimennettua tuoremehua, keittoja yms.) kuivumisen estämiseksi. Sopiva kertamäärä on 1–2 dl/tunti.

Riittävästä hiilihydraattien saannista tulee myös huolehtia, vaikka ruoka ei maistuisikaan. Suosituksena on nauttia hiilihydraattia sairauspäivinä jossakin muodossa vähintään 150g.

Milloin hoitoon?

Hoitoon on syytä hakeutua seuraavissa tilanteissa:

  • Jos kuume on korkea ja kuumeilu kestää pitkään (yli 3 vrk) tai vointi huononee.
  • Jos verensokeri on selvästi noussut (> 14 mmol/l), eikä se lisäinsuliinin annostelusta huolimatta laske.
  • Jos veressä on ketoaineita yli 3 mmol/l.

Seuraava sivu

 


 

Päivitetty  23.5.2019