Pumppuhoidon idea

Pikavaikutteisen insuliinin annostelu pumpulla pienin sykäyksin ihonalaiseen rasvakudokseen on toistaiseksi paras tapa jäljitellä normaalin haiman toimintaa.

​Insuliinipumppuhoidossa annostellaan pikainsuliinia ihonalaiskudokseen jatkuvalla pienellä virtauksella. Sen lisäksi pumpulla annostellaan pikainsuliinia aterialle ja tarvittaessa insuliinin korjausannoksia.

Pumpusta on hyötyä, jos hyvästä omahoidon toteutuksesta ja kynäinsuliineilla tapahtuvasta monipistoshoidosta huolimatta ei päästä tavoitteiden mukaiseen sokeritasapainoon. Pumpulla perusinsuliiniannosta voi säätää erilaiseksi eri vuorokaudenajoille ja eri päiville. Pumpun voi myös esimerkiksi tarvittaessa hetkeksi pysäyttää matalaa verensokeria ennakoivasti. Tällöin pikainsuliinimäärä elimistössä vähitellen laskee.

Yksi pumppujen tärkeä ominaisuus on boluslaskurin eli annosoppaan käyttömahdollisuus.

Annosopas

Annosopas tekee ehdotuksen aterialla tarvittavasta insuliinimäärästä. Eri pumppujen annosoppaiden toiminnassa on pieniä eroja, mutta periaatteessa annosoppaaseen​ asetetaan seuraavat tiedot eri vuorokauden ajoille:

  • verensokerin tavoite
  • pikainsuliinin arvioitu vaikutusaika
  • insuliiniherkkyystekijä (IHT) eli kuinka paljon 1 yksikkö pikainsuliinia laskee verensokeria
  • insuliinihiilihydraattisuhde (IHS) eli kuinka paljon 1 yksikkö pikainsuliinia kattaa hiilihydraatteja.

Ennen ateriaa mitattu verensokeri välittyy annoslaskuriin. Henkilö syöttää aterian hiilihydraattimäärän annoslaskuriin ja saa laskurilta annosehdotuksen, jonka hän joko hyväksyy tai hylkää.  Esimerkiksi jos aterian jälkeen on suunnitellut harrastavansa liikuntaa, kannattaa vähentää ehdotettua annosta omien aikaisempien kokemusten perusteella. 

 

Seuraava sivu

 


 

Päivitetty  20.9.2019