Insuliinin pistämisen haasteita

Insuliinin pistämisen haasteena voi alkuun olla pistospelko tai -kipu. Pistäminen voi olla vaikeaa myös silloin, jos käsien motoriikka tai näkökyky ovat heikentyneet. Pistämiseen kannattaa silloin varata aikaa ja rauhallinen ympäristö.Hoitovälineiden valinnalla voi saada helpotusta pistämiseen. Yhdessä oman hoitajan kanssa mietitään sopivat välineet ja apukeinot silloin kun insuliinihoidon toteuttamisessa on haasteita.

Sairastumisen alkujärkytyksestä johtuen voi pistämisen oppimiseen mennä aikaa, tai voi unohtaa sen mitä vastaanotolla on kerrottu. Myös oppimistavat ja tarvittava aika ovat yksilöllisiä. Tärkeää on, että kertoo kokemistaan vaikeuksista omalle hoitajalle ja lääkärille.

Silloinkin, kun tarvitsee insuliinin pistämiseen toisen ihmisen apua, täytyy tietää, miten insuliini pistetään ja mitä insuliinihoito tarkoittaa.

Pistospelko ja – kipu

Pistopelkoa kokee suurin osa insuliinihoitoa aloittavista. Alkuvaiheen jännittämisen jälkeen pelko usein lievittyy. Pistospelosta ja -kivusta kannattaa kertoa jo alussa hoitajalle ja miettiä yhdessä keinoja niiden lievittämiseen. Lisäapuna voi olla hoitovälineen valinta (i-Port tai turvakynäneulat).

Nykyiset insuliinikynän neulat aiheuttavat vähemmän pistoskipua. Neulat ovat ohuita ja pieniä. Silti insuliinin pistäminen voi aiheuttaa kipua. Kipua tulee herkemmin, jos pistää useamman kerran samalla neulalla tai pistos jää ihon pintakerrokseen tai menee syvemmälle lihakseen. Jossain ihon kohdissa pistäminen voi kaikesta huolimatta aiheuttaa kipua enemmän. Pistospaikan valinnalla samoin kuin neulan valinnalla voi pistoskipua lievittää.

Käsien toiminta

Käsien heikentynyt motorikkaa voi haitata siten, ettei kynästä saa kunnollista tukevaa otetta tai käden voima ei riitä männän painamiseen. Kynän pitämiseksi tukevasti kädessä voi apuvälineistä olla apua, joten kannattaa kysyä hoitajalta apua. Itsellään jo käytössä olevia apuvälineitä kannattaa hyödyntää. Kokeilemalla löytyy se pistosväline, jolla on helpointa pistää. Tästä kaikesta huolimatta voi kuitenkin tarvita insuliinin pistämiseen toisen apua. Tärkeää silloinkin on itse tietää, miten insuliini pistetään.

Heikentynyt näkö

Näkövammaisella apuna pistämisessä voi olla insuliinikynä, jossa annoksen valinnassa auttaa yksikön välein kuuluvat naksahdukset. Insuliinipaketeissa on pistekirjoitusta, osassa insuliinikynissä on valmiiksi sormin tunnistettavat merkinnät.

Jos käytössä on useampi insuliinikynä, niiden erottaminen erilaisilla pinnalle liimattavilla teipeillä tai muulla materiaaleilla voi olla avuksi. Muita apuvälineitä ovat esimerkiksi insuliinineulan poistaja tai neulankatkaisia. Näistä huolimatta näkövammainen tarvitsee toisen apua muun muassa insuliinin laadun tarkistamiseen eli silmämääräiseen insuliinin tarkastamiseen.​


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  15.8.2018