Insuliinin pistäminen kohta kohdalta

​​​

Valmistelu

Insuliinivalmiste tarkastetaan silmämääräisesti (kirkkaassa insuliinissa ei saa olla samentumia, hiutaleita tai verta). Tarkistetaan voimassaoloaika ja että ampulliin ei ole päässyt ilmaa ja että kynä on ehjä. Kirkasta insuliinia ei tarvitse sekoittaa ennen pistämistä. Insuliinivalmiste, joka on samea, sekoitetaan huoneenlämpöisenä rauhallisesti kynää kääntelemällä (10 kertaa) kunnes väri on tasainen.

Tarkistaminen

Neula kiinnitetään kohtisuoraan kynään. Poistetaan molemmat neulan suojukset. Sen jälkeen tarkistetaan annostelemalla kynästä muutamalla yksiköllä, että siitä tulee insuliinia. Samalla saa poistettua mahdollisen ilman pitämällä kynää pystyssä mäntää painaessaan.

Tarkistaminen tehdään kunnes pisara tulee neulankärkeen. Jos näin ei tapahdu, tarvittaessa vaihdetaan neula. Jos ilman poistamisen ja neulan vaihtamisen jälkeenkään ei neulan kärkeen tule insuliinia, vaihdetaan myös kynä uuteen.

Annoksen asettaminen

Insuliiniannos valitaan kynään, kääntämällä kynän päästä. Annosteluikkunasta näkyy asetettu annos.

Pistokohdan valinta

Pistoskohta valitaan seuraavaksi. Pistoskohtaa ei tarvitse puhdistaa ellei ole erityisestä syystä ohjattu näin tekemään. Kun pistoskohta valitaan, huomioidaan samalla pistoskohdan kierrättäminen. Insuliinia ei pistetä arpikudokseen, kovettumiin, luomiin tai mustelmiin. Tatuoituun kohtaan pistämistä on myös hyvä välttää.

Iho poimulle

Ihopoimu nostetaan kevyesti peukalon ja etusormen väliin. Poikkeuksena tästä lyhyellä 4 mm insuliinikynän neulalla voi pistää myös ilman poimua kohtisuoraan. Neula painetaan ihopoimuun yleensä kohtisuoraan.

Insuliinin annostelu

Mäntä painetaan rauhallisesti pohjaan ja sen jälkeen pidetään neula paikallaan 10 sekunnin ajan (lasketaan kymmeneen). Sormet irrotetaan poimusta ja neula nostetaan pois. Sormella voi painaa pistoskohtaa hetken. Kun pistäminen on tehty rauhallisesti, ei haittaa vaikka iholle olisi tullut pisara insuliinia tai verta.

Insuliini annos on annosteltu

Kun koko annos on annosteltu, niin kynän annostelu asteikko nollaantuu.

Käytetty neula otetaan pois

Lopuksi neula otetaan pois kynästä ja laitetaan neula-astiaan. Insuliinikynä säilytetään ilman neulaa.


Edellinen sivuSeuraava sivu

  

Päivitetty  15.8.2018