Insuliinivalmiste tarkastetaan silmämääräisesti (kirkkaassa insuliinissa ei saa olla samentumia, hiutaleita tai verta). Tarkistetaan voimassaoloaika ja että ampulliin ei ole päässyt ilmaa ja että kynä on ehjä. Kirkasta insuliinia ei tarvitse sekoittaa ennen pistämistä. Insuliinivalmiste, joka on samea, sekoitetaan huoneenlämpöisenä rauhallisesti kynää kääntelemällä (10 kertaa) kunnes väri on tasainen.
Neula kiinnitetään kohtisuoraan kynään. Poistetaan molemmat neulan suojukset. Sen jälkeen tarkistetaan annostelemalla kynästä muutamalla yksiköllä, että siitä tulee insuliinia. Samalla saa poistettua mahdollisen ilman pitämällä kynää pystyssä mäntää painaessaan.
Tarkistaminen tehdään kunnes pisara tulee neulankärkeen. Jos näin ei tapahdu, tarvittaessa vaihdetaan neula. Jos ilman poistamisen ja neulan vaihtamisen jälkeenkään ei neulan kärkeen tule insuliinia, vaihdetaan myös kynä uuteen.
Insuliiniannos valitaan kynään, kääntämällä kynän päästä. Annosteluikkunasta näkyy asetettu annos.
Pistoskohta valitaan seuraavaksi. Pistoskohtaa ei tarvitse puhdistaa ellei ole erityisestä syystä ohjattu näin tekemään. Kun pistoskohta valitaan, huomioidaan samalla pistoskohdan kierrättäminen. Insuliinia ei pistetä arpikudokseen, kovettumiin, luomiin tai mustelmiin. Tatuoituun kohtaan pistämistä on myös hyvä välttää.
Ihopoimu nostetaan kevyesti peukalon ja etusormen väliin. Poikkeuksena tästä lyhyellä 4 mm insuliinikynän neulalla voi pistää myös ilman poimua kohtisuoraan. Neula painetaan ihopoimuun yleensä kohtisuoraan.
Mäntä painetaan rauhallisesti pohjaan ja sen jälkeen pidetään neula paikallaan 10 sekunnin ajan (lasketaan kymmeneen). Sormet irrotetaan poimusta ja neula nostetaan pois. Sormella voi painaa pistoskohtaa hetken. Kun pistäminen on tehty rauhallisesti, ei haittaa vaikka iholle olisi tullut pisara insuliinia tai verta.
Kun koko annos on annosteltu, niin kynän annostelu asteikko nollaantuu.
Lopuksi neula otetaan pois kynästä ja laitetaan neula-astiaan. Insuliinikynä säilytetään ilman neulaa.