Insuliinivälineet unohtui

​​​​

Jos aamulla kiireessä töihin lähtiessä pikainsuliini jäi kotiin, niin lounaalla voi syödä vähähiilihydraattisen aterian, esimerkiksi kana- tai kalasalaatin kivennäisveden kera.

Jos insuliinit unohtuivat kotiin reissussa, kotimaassa voimassa olevan sähköisen insuliinireseptin perusteella saa apteekista hankittua puuttuvan insuliinin. Omien reseptien voimassaolon voi tarkistaa Omakannasta: www.kanta.fi. Jos apteekki ei ole auki ja tai insuliinin saannissa on ongelmia, niin hakeudu päivystykseen.

Ulkomailla insuliineja on saatavilla vaikuttavan insuliinivalmisteen nimellä, vaikka apteekissa myytävänä olisi erilainen kauppanimi.

Hätätilanteessa voi käyttää, jos ei ole saatavilla omaa käytössä olevaa insuliinia, niin vastaavaa samalla tavalla vaikuttavaa insuliinia. Kaikkien pikainsuliinien vaikutusaika on samankaltainen, perusinsuliinien ja sekoiteinsuliinien vaikutusajoissa ja -tavassa on eroja.

Hätätilanteessa puuttuvan perusinsuliinin sijaan voi pistää pikainsuliinia 3 – 4 tunnin välein. Esimerkiksi, jos perusinsuliinin annos on 24 yksikköä vuorokaudessa, niin 4 tunnin välein voi laittaa 4 yksikköä.

Kaikissa edellä mainituissa tilanteissa tärkeää on seurata sokeriarvoja.

Muualla Terveyskylässä

Lue lisää matkalle valmistautumisesta​.


Edellinen sivuSeuraava sivu 

Päivitetty  13.6.2018