Insuliinipistos unohtui

​​

​Perusinsuliinin pistoksen unohtaminen johtaa verensokerin nousuun, kun edeltävän pistoksen vaikutus hiipuu ja kehittyy insuliinipuutos. Verensokerin nousun nopeus on yksilöllinen. Jos olet epävarma, miten tilanteessa menettelet, ota yhteyttä omaan hoitopaikkaasi tai mene päivystykseen. Vaikeimmillaan perusinsuliinin puutos voi johtaa sairaalahoitoa vaativaan happomyrkytykseen.

Yksittäisen ateriainsuliinin pistoksen unohtaminen nostaa verensokeria lyhyemmäksi ajaksi. Se ei johda insuliinipuutokseen, koska taustalla vaikuttaa perusinsuliini.

Jos epäilet että perusinsuliinin pistos on unohtunut, muttet ole siitä varma

  • Mittaa verensokerisi tai lue sensorin lukema heti ja 4 tunnin välein. Jos vointi on huono tai verensokeri on yli 14 mmol/l, mittaa myös ketoaineet.
  • Jos verensokeri on koholla, esimerkiksi yli 10 mmol/l, korjaa sitä pikavaikutteisella insuliinilla oman insuliiniherkkyystekijäsi mukaan. Jos esimerkiksi omalla kohdallasi 1 yks pikainsuliinia laskee verensokeria 2 mmol/l, niin verensokerilukeman 14 mmol/l korjaukseen voit ottaa 2-3 yks pikainsuliinia.
  • Jos verensokeri ja ketoaineet ovat korkeat, ja olo on huono tai et itse osaa hoitaa tilannetta ota yhteys hoitopaikkaasi tai mene päivystykseen.

Jos olet varma, että perusinsuliini pistos on unohtunut

Unohtunutta perusinsuliini pistosta ei saa korvata pistämällä perusinsuliinia kaksikertaista annosta, sillä silloin vaarana on verensokerin laskeminen liian alas. Perusinsuliinia otetaan sen jäljellä olevia tunteja vastaava määrä sen lisäksi, että korkeaa verensokeria korjataan pikainsul​iinilla. Seuraava perusinsuliinin pistos otetaan normaaliin aikaan ja normaali annos.

Esimerkki kaksi kertaa vuorokaudessa otettavasta perusinsuliinista:

Perusinsuliinin annos on 12 yks aamulla klo 7-8 ja 10 yks illalla klo 21-23. Huomaat iltapäivällä klo 15 että verensokerisi on 16 mmol/l, vaikka olet ottanut normaalisti ateriainsuliinit. Mittaa ketoaineet, jos sinulla on ketoainemittari. Jos olet, varma että perusinsuliinin pistos aamulla unohtui, niin sen lisäksi että korjaat korkeaa verensokeria pikainsuliinilla, voit ottaa jäljelle olevia tunteja klo 15-21 eli 6 tuntia vastaavan perusinsuliinin annoksen  5 yksikköä (12 yks / 13 tuntia x 6 tuntia = 5,4).

Esimerkki kerran vuorokaudessa otettavasta perusinsuliinista:

Perusinsuliinin annos on 20 yks klo 21-22. Verensokerisi aamulla klo 07 on 20 mmol/l. Mittaa ketoaineet, jos sinulla on ketoainemittari. Jos olet varma, että perusinsuliinin pistos edellisenä iltana unohtui, niin sen lisäksi että korjaat korkeaa verensokeria pikainsuliinilla, voit ottaa jäljelle olevia tunteja klo 07 -21 eli 14 tuntia vastaavan perusinsuliinin annoksen 11 yksikköä (20 yks / 24 tuntia x 14 tuntia 11,6 yks).

Degludekinsuliinin (Tresiba®) ​pistoksen unohtaminen:

Degludekinsuliinin vaikutusaika on yli vuorokauden. Jos sen pistos myöhästyy tai unohtuu, otetaan normaali annos heti kun muistetaan. Sen jälkeen annostusta voi jatkaa normaalin aikataulun mukaan. Huomio kuitenkin, että Tresiba® pistoksien välillä täytyy olla aikaa vähintään 8 tuntia.​

Ateriainsuliinin unohtaminen

Heti aterian jälkeen voit pistää normaali annoksen.

Jos tunnet voinnissasi, että verensokeri on korkea aterian jälkeen, mittaa verensokerisi tai katso sensorin lukema. Jos olet varma, että ateriainsuliinin pistos unohtui, niin voit korjata korkeaa verensokeria puolella insuliiniherkkyytesi mukaisesta annoksesta. Muutoin odotetaan seuraavaan ateriaan ja pistetään sille korjaava annos pikainsuliinia normaalin ateriainsuliinin annoksen lisäksi.

Seuraavalle aterialle pistetään silloin: ateriainsuliinia aterian hiilihydraattimäärän mukaan + korjataan korkea verensokeri yksilöllisen insuliiniherkkyyden mukaisesti.

Muualla Diabetestalossa

Lue lisää korkeasta verensokerista ja happomyrkytyksestä sekä korjausinsuliinista​.Edellinen sivuSeuraava sivu 

Päivitetty  15.8.2018