Insuliinia on pistetty liikaa

​​

​​Perusinsuliinin ​pidemmän vaikutusajan vuoksi sen tuplapistäminen on vaarallisempaa kuin pikavaikutteisen ateriainsuliinin tuplapistäminen. Ateriainsuliinin voimakkain vaikutus on 1-2 tuntia ja se kestää 3-5 tuntia.

Perusinsuliinin tuplapistos

Jos epäilet, että olet pistänyt perusinsuliinia kaksinkertaisen annoksen, mittaa verensokerisi tai tarkista sensorin lukema 2 – 3 tunnin välein seuraavan perusinsuliinin pistosaikaan saakka eli 12 – 24 tuntia. Huolehdi, että lähelläsi on hiilihydraattipitoista/sokerista ruokaa ja juomaa. Verensokerin laskiessa ota ylimääräisiä välipaloja ilman pikainsuliinia. Tilanteen mukaan ota mehua, voileipää ja maitotuotteita, eli nopeasti ja hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja – ei kuitenkaan liiallisesti. Varsinaisten aterioiden pikainsuliinin annoksia voi vastaavasti pienentää tai jopa jättää ottamatta.

Jos olet epävarma, yksin kotona tai jos pistetty ylimääräinen insuliiniannos on huomattavan  korkea, kannattaa hakea tilanteeseen ulkopuolista apua tai hakeutua sairaalaan.

Ateriainsuliinin tuplapistos

Jos pistät pikavaikutteista ateriainsuliinia tuplasti, syö pistosta vastaava määrä hiilihydraattipitoista ruokaa tai juomaa oman insuliini-hiilihydraatti-suhteesi mukaan. Jos esimerkiksi 1 yks pikainsuliinia kattaa itselläsi 10 g hiilihydraattia, ja pistät 5 yksikköä tuplasti, niin tarvitset tuon 50 g ylimääräistä hiilihydraattia. Mittaa verensokerisi tai lue sensorin lukema 1-2 tunnin välein seuraavat 4 tuntia. Jos olet epävarma tilanteen hoidosta tai verensokerisi laskee alle 3 mmol/l hakeudu päivystykseen.​​

​​​​

Edellinen sivuSeuraava sivu 

Päivitetty  15.8.2018