Ennen ateriainsuliinin pistämistä

​​

Ennen ateriainsuliinin pistämistä on huomioitava aterian hiilihydraattien lisäksi ateriaa edeltävä verensokeri, liikunta ja erityistilanteet, jotka vaikuttavat ateriainsuliiniannoksen määrään.

Hiilihydraatit

​Ateriainsuliinimäärä arvioidaan ruoan hiilihydraattimäärän mukaan ja pistetään ennen ateriaa. Hiilihydraattitaulukko (Diabetesliitto)​.

Verensokeri ennen ateriaa

  • Jos verensokeri on ennen ateriaa tavoitealueella (yksilöllisesti 4–8 mmol/l), arvioidaan ruoan hiilihydraattimäärä ja annostellaan ateriainsuliini hiilihydraattien perusteella.
  • Jos verensokeri on liian matala (alle 4 mmol/l), otetaan 10–20 g nopeasti imeytyvää hiilihydraattia tai huomioidaan ateriaa edeltänyt matala verensokeri pistämällä vähemmän ateriainsuliinia.
  • Jos verensokeri on koholla (yli 8–10 mmol/l) ennen ateriaa, annostellaan hiilihydraattien vaatiman ateriainsuliinin lisäksi pieni korjaava lisäannos pikainsuliinia. Lue lisää, korjausinsuliini.

Edellinen pistos

  • Jos edellisestä ateriainsuliinipistoksesta on aikaa alle 2 tuntia, niin korjaavaa insuliiniannosta ei pidä ottaa (sairaspäiviä lukuun ottamatta), vaikka verensokeri olisi koholla, koska aiemmin pistetty insuliini vaikuttaa vielä.
  • Välikorjaukset johtavat herkästi liian matalaan verensokeriin ja ”vuoristorataan”.

Liikunta

  • Kestävyysliikunta 1–2 tuntia ennen tai jälkeen aterian yleensä alentaa verensokeria, joten liikunnan yhteydessä aterialle pistettävän insuliinin määrää on syytä vähentää. Liikunta voi vähentää insuliinin tarvetta vielä useiden tuntien ajan liikunnan jälkeen.
  • Raju tai intervallityyppinen liikunta voi myös nostaa verensokeria liikunnan aikana tai heti sen jälkeen, jos liikunnan teho on lähellä maksimisuoritusta tai elimistön adrenaliinitaso nousee esimerkiksi kilpailutilanteessa.
  • Liikunnan jälkeen hieman koholla olevaa verensokeria ei yleensä kannata korjata, koska elimistön palautumisen jälkeen verensokeri useimmiten tasoittuu.
  • Reippaammin kohonnutta verensokeria voi varovasti korjata, yleensä vain 1–2 yksiköllä pikainsuliinia. Tästä kannattaa keskustella oman hoitaja tai lääkärin kanssa.

Alkoholi

  • Jos aterian yhteydessä juodaan alkoholia 2–3 annosta tai enemmän, vähennetään yleensä ateriainsuliinin määrää hieman.
  • Alkoholijuomien sisältämää hiilihydraattia ei lasketa aterian hiilihydraattimäärään.
  • Jos nauttii alkoholia illan aikana, on huolehdittava riittävästä hiilihydraattien saannista ja syötävä lisätty iltapala ennen nukkumaanmenoa.
  • Alkoholin vaikutus verensokeriin kestää niin kauan kuin alkoholi palaa elimistössä eli jopa seuraavaan aamuun, joten ateriainsuliinin annosta vähennetään tarvittaessa vielä aamulla.​
  • Lue lisää, Päihteet ja diabetes.

Napostelu

  • Jatkuva napostelu altistaa painon nousulle ja voi nostaa verensokerin liian korkealle.
  • Herkutella voi kohtuullisesti, kunhan muistaa annostella herkuille ateriainsuliinia.
  • Mikäli napostelu ilman insuliinipistoksia ei nosta verensokeria, perusinsuliinia on yleensä liikaa.
  • Jos herkuttelu kestää pitempään (illanistujaiset, elokuva), kannattaa ateriainsuliini annostella useammassa pienemmässä erässä.
  • Verensokerin omamittauksella kannattaa selvittää erilaisten herkkujen vaikutus verensokeriin.

Rasva ja proteiini

  • Runsaasti rasvaa ja/tai proteiinia sisältävän aterian (esimerkiksi pizza, hampurilaisateria, iso pihvi) jälkeen verensokeri on yleensä koholla pidempään, mutta vaikutus on yksilöllinen.
  • Runsasrasvaisen ja/tai -proteiinisen aterian yhteydessä insuliiniannoksen jakamisesta kahteen osaan voi olla hyötyä: osa ennen syömistä ja osa 1–2 tunnin kuluttaa.

Erityistilanteet

​Sairaus ja stressi lisäävät yleensä ateriainsuliinin tarvetta. Sairauspäivinä (esim. kuume, oksentelu) tulee hoitaa itseään hoitopaikasta saatujen ohjeiden mukaan. Lue lisää, hoito vaihtelevissa tilanteissa.

Kun osaat arvioida hiilihydraatit, on helpompi joustaa ruokailussa. Voit vaihdella ruokamääriä, kun muistat muuttaa vastaavasti ateriainsuliinin määrää. Joustavuus ruokailussa heijastuu yleensä myös elämän laatuun.​


Edellinen sivuSeuraava sivu