Diabetesliiton verkkosivuilta löytyy
hiilihydraattitaulukko ja myös suppeampi versio siitä tulostettavassa muodossa.
Ravintosisältötiedot on lain mukaan merkittävä elintarvikepakkauksiin 100 grammaa (g) tuotetta kohti. Osassa tuotteita ravintosisältötiedot ilmoitetaan yhtä annosta kohti (vapaaehtoinen merkintä). Hiilihydraattien osalta katsotaan pakkausmerkinnän kokonaishiilihydraattimäärää. Jos ravintosisältö on ilmoitettu vain 100 g kohti, tarvitaan hiilihydraattien kokonaismäärän laskemiseen tuotteen painoa.
Esimerkkikuvan valmisruoka-annoksen paino on 320 g. Annoksessa on hiilihydraatteja yhteensä 320 g x 14 g/ 100 g ~ 45 g (tulos on pyöristetty lähimpään 5 g:aan)
Kuvassa esimerkki pakkausmerkinnästä
Elintarvikepakkausten GDA-merkintää (%-osuus aikuisen viitteellisestä päiväsaannista) ei voi hyödyntää hiilihydraattien arvioinnissa. Merkintä ei sisällä annoksen kokonaishiilihydraattimäärää, vaan ainoastaan tuotteen sisältämät sokerit.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämä tietokanta fineli.fi sisältää yli 4 000 elintarvikkeen tiedot. Kaikista löytyy hiilihydraattimäärä 100 g kohti. Useimmista elintarvikkeista tieto löytyy myös eri annoskokoja kohti.
Kuvasta näkyy, miten Fineli-sivuston hakutoiminnolla haetusta elintarvikkeesta voidaan valita annoskoko ja ohjelma laskee ravintotekijät sen perusteella.
Esimerkin keskikokoisen vesirinkelin (paino 40 g) hiilihydraattimäärä on 18 g eli 20 g pyöristettynä lähimpään 5 g:aan.
Esimerkkikuvat on lainattu Fineli.fi –verkkosivustolta (lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Ravitsemusyksikkö. Fineli. Elintarvikkeiden koostumustietokanta. Versio 18. Helsinki 2017. www.fineli.fi ).
Elintarvikevalmistajien verkkosivuilta löytyy usein tuotteiden ravintosisältötietoa ja vastaavaa tietoa ruoka-annoksista voi olla myös ravintolaketjujen sivustoilla. Joillakin ravintolaketjuilla (esimerkiksi Hesburger, McDonald’s) on verkkosivuillaan käytettävissä ravintolaskuri, johon voi koota haluamansa ruoka-annoksen ja ohjelma näyttää annoksen ravintosisältötiedot.
Hiilihydraattien tunnistamisen ja arvioinnin avuksi on kehitetty vapaasti saatavilla olevia, esimerkiksi
Huimahiilari – sovellus, ja kaupallisia mobiilisovelluksia. Kaupalliset sovellukset ovat tällä hetkellä pääosin englanninkielisiä.
Ateriakokonaisuuksien osalta voi myös hyödyntää ruokapäiväkirjasovelluksia, joita löytyy sekä yleisesti saatavana olevina esimerkiksi
Fineli.fi - sivustolta, kaupallisina verkossa ja mobiilisovelluksina. Lisäksi on saatavilla kaupallisten toimijoiden laatimia hiilihydraattitaulukoita painettuna paperiversiona sekä heidän verkkosivuillaan.