Hiilihydraatit

​​Hiilihydraatit ovat sokeristuvia ravintoaineita, jotka jaetaan imeytyviin (sokerit, tärkkelys) ja imeytymättömiin (ravintokuitu). Hiilihydraatteja syödään päivittäin oman tarpeen ja ruokahalun mukaan. Ateriainsuliinia käyttävän on tärkeää opetella arvioimaan aterian sisältämät hiilihydraatit, jolloin niiden perusteella voi laskea ateriainsuliinimäärät ja saa ruokailuun joustoa. Näin uusien ruokalajien kokeileminen ja päivän ateriarytmin vaihtaminen on helpompaa.

On hyvä opetella tunnistamaan hiilihydraatteja sisältävät ruoka-aineet. Viljavalmisteet, hedelmät ja marjat sekä maitovalmisteet ovat elimistöllemme tärkeitä energian ja ravintoaineiden lähteitä ja vaikuttavat verensokerin nousuun aterian jälkeen. Hiilihydraattien määrä vaihtelee eri aterioilla ateriakokonaisuuden, annoskoon, ruokalajin ja ruokahalun mukaan.

Hiilihydraattilähteiden tunnistaminen

Missä ruoka-aineissa on hiilihydraatteja? Mitä ruoka-aineita ei tarvitse ottaa huomioon aterian hiilihydraattimäärää arvioitaessa?​ Lue lisää

Hiilihydraattien arviointi ja ateriainsuliinin annostelu

Silmämääräinen annoskoon arviointi riittää, arviointia tarvitaan ateriainsuliinin oikeaan annosteluun, lue lisää

Lisätietoa hiilihydraattimääristä

Mistä lähteistä löydät lisätietoa hiilihydraateista, lue lisää

Päivitetty  20.9.2019 13.29