Sokerinpoistajat

Sokerinpoistajat laskevat verensokeria lisäämällä sokerin erittymistä virtsaan. Ne myös auttavat ehkäisemään diabeteksen sydänsairauksia ja munuaissairautta.

​Sokerinpoistajat estävät sokerin ja natriumin palautumista munuaisista takaisin verenkiertoon. Näin sokerin ja natriumsuolan erittyminen virtsaan lisääntyy. Verensokeri ja usein myös verenpaine laskevat. Sokerinpoistajia nimitetään gliflotsiineiksi.

Sokerinpoistajia käytetään aikuisten tyypin 2 diabetesta sairastavien hoitoon toiseen vaiheen lääkevalmisteena yhdessä metformiinin tai muiden verensokeria alentavien lääkkeiden tai insuliinihoidon kanssa. Niitä voidaan myös käyttää yksinään, jos metformiini ei sovi.

Haitarin otsikkotaso2
Sokerinpoistajan vaikutustapa

Sokerinpoistajat estävät glukoosinkuljettajaproteiini 2:n (SGLT2) toimintaa munuaisissa. Terveen aikuisen munuaiskeräset suodattavat noin 180 grammaa sokeria päivittäin, mutta normaalisti se imeytyy takaisin verenkiertoon. Sokerinpoistajat estävät tätä takaisinimeytymistä ja sokerin erittyminen virstaan lisääntyy. Virtsan sokeripitoisuus lisääntyy, virtsan määrä lisääntyy, verensokeri laskee ja usein myös verenpaine laskee. Sokerin menetys virtsaan aikaan saa myös muutaman kilon painonlaskun.

Suomessa on (1/2022) myynnissä neljä sokerinpoistajaa: dapagliflotsiini, empagliflotsiini, ertugliflotsiini ja kanagliflotsiini.

Sokerinpoistajat auttavat ehkäisemään sydänsairauksia ja diabeteksen munuaissairautta.

Sokerinpoistajien käyttö

Lääkevalmiste otetaan kerran päivässä mihin aikaan vaan tyhjään mahaan tai aterian yhteydessä.

Sokerinpoistajat eivät normaalikäytössä aiheuta liian matalaa verensokeria. Ruokamääriä ei pidä lisätä lääkkeen aloituksen jälkeen vaan vähentää, jos on ylipainoa. Valmisteiden annostusta ei tarvitse muuttaa vaihtelevan ruokailun tai liikunnan kanssa. Yhteiskäytössä insuliinin kanssa insuliinin tarve saattaa pienentyä. Insuliinin annosta vähennetään verensokerin omamittausten ja lääkärin antamien ohjeiden mukaan.

Osalla sokerinpoistajavalmisteista on käyttöaiheena myös kroonisen munuaistaudin ja sydämen vajaatoiminnan hoito.

Sokerinpoistajien käyttöön liittyvät rajoitukset

Sokerinpoistajien verensokeria laskeva teho heikkenee munuaisten vajaatoiminnassa. Lääkäri arvioi valmisteen hyötyä ja käyttöaihetta yksilöllisesti, jos munuaisten suodatusarvo eli GFR (Glomerular Filtration Rate) on merkittävästi alentunut.

Toistuvat tai pitkäaikainen virstatietulehdus tai herkkyys hiivatulehduksille voivat myös olla este lääkkeen käytölle. Nesteenpoistolääkkeiden tai verenpainelääkkeiden annosta voi olla tarpeen tarkistaa, kun sokerinpoistaja aloitetaan. Verenpaineen omamittauksilla voi selvittää lääkkeen vaikutusta verenpaineeseen.

Sokerinpoistajia ei käytetä raskauden tai imetyksen aikana.

Sokerinpoistajien mahdolliset haittavaikutukset

Kaikkiin lääkevalmisteisiin liittyy yksilöllinen haittavaikutusten riski.

Sokerinpoistajat lisäävät virtsan eritystä ja riskiä elimistön kuivumiseen. Sokeripitoinen virtsa lisää sukuelinten hiivatulehduksia. Natriumsuolan eritys virtsaan voi laskea verenpainetta. Insuliininpuutosdiabeteksessa sokerinpoistajat lisäävät hieman happomyrkytyksen vaaraa.

Hiivatulehduksen hoito-ohjeita löydät:

Verensokeri; tyypin 2 diabetes lääkehoito

Kyllä

Päivitetty  10.1.2022