Ateriatabletit

Ateriatabletit ovat lyhytvaikutteisia ennen hiilihydraattipitoista ateriaa otettavia tabletteja, jotka laskevat verensokeria aterian jälkeen.

​Ateriatabletteja käytetään aikuisten tyypin 2 diabetesta hoitoon toisen tai kolmannen vaiheen lääkevalmisteena yhdessä elintapahoidon ja metformiinin tai muiden verensokeria alentavien lääkevalmisteiden tai perusinsuliinin kanssa. Niitä voidaan myös käyttää yksinään, jos metformiini tai muut verensokeria laskevat lääkevalmisteet eivät sovi. Ateriatabletteja nimitetään glinideiksi.

MODY-diabetesta sairastavat on toinen tärkeä käyttäjäryhmä, jolla ateriatabletti voi elintapahoidon ohella olla riittävä hoito.

Ateriatablettien käyttö tyypin 2 diabeteksessa on vähentynyt aikaisemmista vuosista, kun uusia lääkevalmisteita on tullut käyttöön. Suomessa on kaupan (3/2021) repaglinidi ja erityisluvalla nateglinidi.

Haitarin otsikkotaso2
Glinidien vaikutustapa

Glinidi lisäävät suoraan ensivaiheen insuliinieritystä haiman beetasoluista.

Glinidit sopivat henkilölle, joilla aamun verensokeri on hyvällä tasolla, mutta aterian jälkeen verensokeri nousee voimakkaasti merkkinä riittämättömästä insuliinierityksestä. Voimakkain vaikutus tulee 30–60 minuutissa ja kestää 3–4 tuntia.

Ateriatablettien käyttö

Ateriatabletit ovat lyhytvaikutteisia, ennen pääaterioita otettavia tabletteja. Niitä voidaan ottaa yksilöllisen tarpeen mukaan 1–4 kertaa päivässä hiilihydraattipitoista ruokailua edeltävästi. Joillakin saattaa riittää annostelu pelkästään pääaterialla muun hoidon lisäksi. Jos aterialla ei ole hiilihydraatteja ei myöskään lääkettä oteta.

Hoito aloitetaan pienemmällä aloitusannoksella 0,5–1 mg ja annosta lisätään tarvittaessa aterian hiilihydraattimäärän ja aterian aiheuttaman verensokerin nousun mukaan 1–2 kertaa viikossa. Lääkäri antaa ohjeet ateriatablettien sopivaan annosteluun verensokerin omamittausten mukaan. Vaikutus näkyy nopeasti.

Ateriatabletin käyttäjän on tarpeen opetella hiilihydraattien laskeminen noin 10 g tarkkuudella. Oma hoitaja opastaa tässä. Ateriatabletin annos suunnitellaan vastaamaan tiettyä hiilihydraattimäärää. Jos hiilihydraattimäärä on tavanomaista suurempi, voi lääkkeen annosta lääkärin ohjeen mukaan lisätä. Jos hiilihydraattimäärä on tavanomaista pienempi tai syömisen jälkeen tulee liikuntaa, voi lääkkeen annosta vastaavasti pienentää.

Ateriatablettien käyttöön liittyvät rajoitukset

Liian matalan verensokerin vaaran vuoksi ateriatabletit eivät sovi huomattavan iäkkäille tai henkilöille, joilla on vaikeuksia säännöllisessä ruokailussa. Lääkäri arvio ateriatablettien sopivuuden muun lääkehoidon kanssa sekä maksan tai munuaisten vajaatoiminnassa. Munuaisten vajaatoiminnassa lääkkeen annosta vähennetään.

Ateriatablettien mahdolliset haittavaikutukset

Kaikkiin lääkevalmisteisiin liittyy yksilöllinen haittavaikutusten riski.

Ateriatabletti voi aiheuttaa liian matalan verensokerin, jos aterian hiilihydraattimäärä jää pienemmäksi, mitä kyseiselle annokselle on suunniteltu tai jos liikutaan heti aterian jälkeen. Myös vatsakipua tai ripulia voi esiintyä.

Ateriatabletti; tyypin 2 diabetes

Kyllä

Päivitetty  27.5.2021