Korkean verensokerin syitä tyypin 2 diabeteksessa

Riittämättömästi hoidettu tyypin 2 diabetes ja insuliinin tarvetta lisäävät tai insuliinin vaikutusta heikentävät tilanteet nostavat verensokeria.

Tyypin 2 diabetes on monimuotoinen aineenvaihduntasairaus. Osalla henkilöistä sairaudenkuvaa hallitsee ylipaino tai lihavuus ja siihen liittyvä insuliinin alentunut teho kudoksissa ja lisääntynyt insuliinin tarve. Osalla henkilöistä sairaudenkuvaa hallitsee insuliinin erityksen heikentyminen.

Verensokeri nousee tyypin 2 diabeteksessa samoista syistä kuin yleensä diabeteksessa. Suuret ateriakoot, paljon imeytyviä hiilihydraatteja sisältävä ateria, energian ylisaanti ja maksan rasvoittuminen nostavat verensokeria. Samoin painonnousu, vähentynyt liikunta, stressi, tulehdukset, muut sairaudet, vammat ja vuodelepo sekä kortisonilääkitys yleensä nostavat verensokeria. Näissä tilanteissa elintapahoitoa ja /tai verensokerin lääkehoitoa pitää tehostaa.

Suurella osalla tyypin 2 diabetekseen sairastuneista oma insuliinieritys hiipuu vuosien ja vuosikymmenten kuluessa. Aikaisemmin oli tavallista, että noin kymmenen vuoden kuluttua sairastamisesta tarvitsi insuliinihoitoa verensokerin hallintaan. Tehokkaalla elintapahoidolla ja uusilla, viime vuosina käyttöön tulleilla, lääkehoidoilla tilanne voi olla muuttunut. Pitämällä verensokerin taso ja paino mahdollisimman lähellä normaalia, myös haiman oma insuliinieritys toimii parhaiten.

Osalle LADA-diabetekseen sairastuneista on alun perin tehty tyypin 2 diabeteksen diagnoosi. Muutaman vuoden kuluttua sairastumisesta todetaankin, että verensokeri ei insuliininpuutoksen vuoksi enää pysy tavoitetasolla tableteilla. Tällöin on aika aloittaa insuliinihoito.

hyperglykemia; Korkea verensokeri

Kyllä

Päivitetty  9.4.2021