MODY-diabetes

Perimän poikkeavuudet voivat olla harvinainen diabeteksen syy. Noin 2 prosentilla diabetekseen sairastuneista syynä on yksittäisen geenivirheen aiheuttama diabetes. 

Yksittäisen geenin mutaatio eli perinnöllinen virhe voi aiheuttaa diabeteksen usealla eri mekanismilla. Arviolta noin 2 prosentilla sairastuvista diabetes johtuu tällaisesta poikkeavuudesta.

MODY nimitys tulee englanninkielisistä sanoista Maturity Onset Diabetes of the Young eli suoraan käännettynä ”aikuistyypin diabetes nuorella”. Tämä nimitys on peräisin ajalta, jolloin geenivirheitä ei tunnettu samalla tavalla kuin nykyään. MODY-diabeteksen aiheuttavia geenejä tunnetaan toistakymmentä.

MODY on vallitsevasti periytyvä. Jos toisella vanhemmista on MODY, jokaisella lapsella on 50 prosentin mahdollisuus periä MODY-geeni. MODY geenivirheet aiheuttavat diabeteksen useimmiten lapsena, murrosiässä tai nuorena aikuisena. MODY-diabetes saatetaan todeta ensimmäistä kertaa silloin, kun nainen tulee raskaaksi tai vasta keski-iässä.

Joskus MODY-diabetes kuitenkin todetaan henkilöllä ilman, että kummallakaan vanhemmalla tai kenelläkään sukulaisella olisi diabetesta – on syntynyt uusi geenivirhe.

Osaan geenivirheistä liittyy myös muita sairauksia kuten munuais- tai sappitiemuutoksia, sukuelinten poikkeavuuksia, kihti, maksa-arvojen tai suola-arvojen muutoksia, rasvaripuli ja oppimishäiriöitä.

Päivitetty  12.4.2022

Kyllä