Tietoa insuliinipumppuhoidosta

Insuliinipumppu on insuliinin annosteluväline. Tärkein aihe käytölle on sellainen vaihteleva insuliinitarve, jonka korvaaminen monipistoshoidolla ja glukoosisensoroinnilla on vaikeaa.

Insuliinipumppuhoito sopii periaatteessa kenelle tahansa insuliinipuutosdiabetesta sairastavalle, joka pystyy ja on halukas omaksumaan pumppuhoidon toteuttamisessa ja pumpun hyödyntämisessä tarvittavat tiedot ja taidot. Käytännössä pumppuannostelua suositellaan henkilöille, joilla insuliinipuutoksen korvaaminen ei onnistu tai on kovin työlästä monipistoshoidolla ja glukoosisensoroinnilla.

Insuliinipumppuhoito vaatii niin hoitoyksiköltä kuin diabetesta sairastavalta asiaan paneutumista ja pumppuhoidon monipuolisten ominaisuuksien hyödyntämisen opettelua.

Insuliinipumppu on annostelulaite ja sen avulla hoito ja vaihtelevan insuliinintarpeen kattaminen voi sujua paremmin. Pumpun turvallinen käyttö edellyttää säännöllistä verensokerin omaseurantaa glukoosisensoroinnilla tai tiiviillä omamittauksilla ja reagointia liian mataliin tai korkeisiin verensokerin arvoihin.

Pumpun ja sen tarvikkeiden lisäksi mukana on kuljetettava tai muuten on oltava saatavilla varakanyyli ja -paristot. Lisäksi järjestelmän toimintahäiriön vuoksi saatavilla tulee olla varainsuliinia ja sen pistosvälineet sekä verensokerimittari ja siihen liuskat.

Insuliinipumppuhoito; diabeteksen hoito

Kyllä

Päivitetty  3.5.2021