Insuliinipumppu on annostelulaite

Pumppu itsessään ei hoida diabetesta. Se on insuliinin korvaushoidon apuväline, jonka avulla vaihtelevan insuliinitarpeen korvaaminen sujuu sen käyttöön perehtyneeltä näppärästi.

Insuliinipumppu on hiukan tietokonehiirtä pienempikokoinen laite. Se annostelee pikainsuliinia pumpun säiliöstä tai pumppuun asetetusta insuliiniampullista ihonalaiseen rasvakudokseen letkun ja kanyylin kautta. Käyttöön on tullut myös letkuttomia pumppuja. Ihon alle vatsalle, reiteen, olkavarteen tai pakaran yläosaan asetettu kanyyli tai letkuton pumppu vaihdetaan itse kolmen päivän välein. Insuliinisäiliö täytetään ja vaihdetaan itse 3–6 päivän välein. Glukoosisensori on joko pumppuun linkittyvä tai erillinen laite.

Pumppuun säädetään yksilöllinen perusinsuliinin annostelunopeus eli basaali vuorokauden eri tunneille. Aterian yhteydessä tai verensokerin tilapäiseen korjaamiseen otetaan erikseen pikainsuliinin lisäannos eli bolus pumpun painikkeella, kaukosäätimellä tai erillisellä pumpun hallintalaitteella.

Insuliinipumpun avulla pystytään parhaiten jäljittelemään haiman normaalia insuliinineritystä. Insuliinin annostelutarkkuus on merkittävästi suurempi kuin pistoshoidossa. Pumpulla pystytään joustavasti ja nopeasti muuttamaan perusinsuliinin annostelua erilaisissa tilanteissa yksilöllisen tarpeen mukaisesti.

diabeteksen hoito; insuliinihoito; Insuliinipumppuhoito

Kyllä

Päivitetty  3.5.2021