Insuliinien pistosvälineet

Pistosvälineiden sopivalla valinnalla insuliinin pistäminen pyritään saamaan mahdollisimman vaivattomaksi. Välineiden valintaan saa ohjausta omalta hoitajalta.

Insuliinin pistämiseen tarvitaan insuliinia sisältävä pistosväline ja neulat. Insuliini on joko esitäytetyssä insuliinikynässä tai monikäyttöisen insuliinikynän vaihdettavissa insuliiniampullissa. Insuliini annostellaan kynästä puolen tai yhden, isommilla annoksilla kahden yksikön portain. Insuliinikynissä annos asetetaan kynän päästä ja asetettu annos näkyy annosikkunasta.

Insuliinia voidaan pistää myös ainoastaan insuliinin pistämiseen tarkoitetulla yksikköruiskulla, jossa on neula valmiina.

Insuliinin pistosvälineet ovat maksuttomia hoitotarvikkeita. Pistosvälineet saa hoitopaikan tekemän hoitovälinelähetteen perusteella oman kunnan hoitovälinejakelusta.

Insuliini ostetaan apteekista, ja sitä varten tarvitaan lääkärin kirjoittama sähköinen lääkeresepti. Kelan erityiskorvattavuuden hakemiseen insuliinihoidosta tarvitaan lääkärin kirjoittama B-lausunto.

Päivitetty  17.5.2022

Kyllä