Hampaiden kiinnityskudossairaus eli parodontiitti

Korkea verensokeri altistaa hampaiden kiinnityskudoksen tulehdukselle. Suun tulehdus puolestaan nostaa verensokeria.

Hampaan kiinnityskudoksen sairaudessa hampaita kiinnittävät sidekudossäikeet ja luu tuhoutuvat ja hampaiden liikkuvuus lisääntyy. Kuva Suomen Hammaslääkäriliitto.

Hampaiden kiinnityskudossairaus on bakteerien aiheuttama suun tulehdussairaus. Tulehdus tuhoaa hampaita kiinnittäviä sidekudosrakenteita ja luuta. Tällöin puhutaan hampaiden kiinnityskudoksen sairaudesta, jota nimitetään ammattikielessä parodontiitiksi. Parodontiittia esiintyy suomalaisilla runsaasti.

Kiinnityskudostulehdus etenee yleensä kivuttomana ja oireilee lähinnä ienverenvuotona. Ikenet voivat olla punoittavat ja turvonneet. Tulehdus voi näkyä hampaiden väleihin ilmaantuvina rakoina tai hammaskaaren muodon muuttumisena. Se voi edetä oireettomana niin pitkälle, että hampaiden menetys on mahdollista.

Markkinoille on tullut suun eritteistä tehtävä Periosafe® pikatesti, joka tunnistaa aktiivisessa vaiheessa olevan hampaiden tukikudoksen tulehdussairauden. Testi ei korvaa suun tutkimusta, vaan tunnistaa hoidon tarpeessa olevia henkilöitä. Positiivisen tuloksen saaneiden tulee hakeutua viipymättä tarkempaan tutkimukseen ja hoitoon.

Tutustu Hampaan kiinnityskudossairaus (parodontiitti) Käypä hoito -suosituksen potilasversioon. Se on myös käännetty englanniksi.

Päivitetty  7.4.2022

Kyllä