Diabeteksen vaikutukset seksuaalisuuteen

Diabetes ja sen lisäsairaudet voivat vaikuttaa seksuaalielämän ongelmien syntymiseen.

Korkea verensokeri väsyttää ja voi siten vähentää seksuaalista halukkuutta sekä aiheuttaa masentuneisuutta, samoin kuin verensokerin heittelyt.

Insuliinihoitoisella alhainen verensokeri voi yllättää kesken rakastelun ja aiheuttaa pelkoa näitä tilanteita kohtaan jatkossakin. Asian käsittely ja varautuminen rakasteluun kuin mihin tahansa liikuntasuoritukseen on paikallaan.

Koholla oleva verensokeri voi aiheuttaa limakalvojen kuivumista ja altistaa intiimialueen tulehduksille, kuten hiivatulehduksille. Kuivumisen ehkäisyyn on apua erilaisista intiimialueen öljyistä ja vaihdevuosien ongelmissa estrogeenipitoisista emätinvoiteista. Diabetes ei ole este vaihdevuosien estrogeenikorvaushoidolle, mutta lääkärin kanssa tulee ottaa myös diabetes puheeksi.

Diabeteksen mukanaan tuomat mahdolliset verisuonimuutokset ja hermovauriot voivat aiheuttaa erektiohäiriöitä miehillä, kun verenvirtaus peniksen paisuvaiskudokseen heikentyy. Naisilla ne puolestaan voivat vähentää tuntoaistimuksia sukuelimissä ja vaikeuttaa siten myös orgasmin kokemista.

Päivitetty  3.5.2022

Kyllä