Kielenalussiedätys

Kielenalussiedätyshoidon aloittaa aina siedätyshoitoon perehtynyt lääkäri. Mikäli hoito aloitetaan sairaalan poliklinikalla, sinne tullaan yleis- tai työterveyslääkärin lähetteellä.

 
 

Kielenalussiedätyshoidon kesto on kolme vuotta. Kielenalussiedätyksessä ensimmäinen tabletti otetaan yleensä sairaanhoitajan vastaanotolla, jonka jälkeen potilaan vointia seurataan puoli tuntia. Vastaanoton yhteydessä annetaan myös ohjeet jatkohoidosta. Mikäli ensimmäinen annos ei aiheuta ongelmia, voi jatkossa tabletin ottaa kotona kerran päivässä. Siedätyshoitovalmiste on tärkeä ottaa joka päivä hoidon tehon varmistamiseksi.

Varalääkkeet

Kielenalustabletit voivat aiheuttaa paikallista kutinaa ja turvotusta suussa. Yleensä oireet liittyvät siedätyshoidon alkuvaiheeseen ja loppuvat hoidon jatkuessa. Pistossiedätyksen kaltaisia haittoja voi esiintyä, mutta ne ovat harvinaisempia ja yleensä lievempiä. Mahdollisten oireiden vuoksi tulee olla voimassaolevat varalääkkeet eli antihistamiinitabletit hoitona lieviin suuoireisiin ja kortisonitabletit voimakkaampiin oireisiin. Anafylaksian riski on vähäinen, selvästi pistossiedätystä pienempi.

Kustannukset

Kielenalussiedätyshoidon kustannukset muodostuvat siedätyshoitovalmisteen hinnasta sekä seurantakäyntien ja varalääkkeiden kustannuksista. Siedätyshoitovalmisteet kerryttävät KELA-korvausten lääkekattoa, joka käytännössä kielenalussiedätyksessä ylittyy kalenterivuoden aikana. Koivutablettia varten tarvitaan lääkärin kirjoittama B-lausunto, jotta Kela-korvauksen voi saada. Katso lisää linkistä Vuosiomavastuu eli lääkekatto.

Päivitetty  1.9.2021

Kyllä