Hoidon aikana huomioitavaa

Onnistuneen pistoshoidon takaamiseksi on tärkeää huomioida siedätyshoitoon vaikuttavat tekijät koko siedätyshoidon ajan.

​Pistosreaktiot ja varalääkkeet

Siedätyshoitopistoksilla käydessä on varustauduttava allergiseen reaktioon erikseen sovituilla lääkärin määräämillä lääkkeillä. Antihistamiinitabletti otetaan jo ennen pistokselle tuloa. Tablettikortisonit ovat paikallisen laajemman ihoreaktion varalle. Äkillisen yliherkkyysreaktion (anafylaksian) riski arvioidaan jokaisen potilaan kohdalla ennen siedätyksen aloitusta ja tarvittaessa määrätään adrenaliini-injektori. Säännöllisestä astmalääkityksestä on huolehdittava ohjeiden mukaan.

Video: Adrenaliini-injektorin ohjaus

Infektiot

Kuumeisen tulehdustaudin aikana pistosta on siirrettävä, kunnes on parantunut. Lieväoireinen nuha ei ole este pistokselle. Akuuttiin infektioon määrätyn antibioottikuurin aikana siedätyshoitopistoksia ei yleensä anneta. Poikkeuksena ovat pitkäaikaiset estolääkitykset.

Rokotukset

Rokotus voidaan antaa viikko ennen tai viikko siedätyspistoksen jälkeen. Elävien rokotteiden (MPR, vesirokko, keltakuume) kohdalla taukoa tulisi pitää ennen ja jälkeen siedätyspistoksen kaksi viikkoa.

Verenluovutus

Verta voi luovuttaa aikaisintaan kolmen päivän kuluttua siedätyshoitopistoksesta.

Valohoito

Valohoitoa ei anneta samana päivänä.


Edellinen sivuSeuraava sivu

 


 

Päivitetty  15.10.2019