Kielenalussiedätys

Kielenalussiedätyshoidon aloittaa aina siedätyshoitoon perehtynyt lääkäri. Mikäli hoito aloitetaan sairaalan poliklinikalla, sinne tullaan yleis- tai työterveyslääkärin lähetteellä.

Hoito voidaan aloittaa myös siedätyshoitoon perehtyneen lääkärin vastaanotolla avohoidossa. Hoidon kesto on kolme vuotta. Kielenalussiedätyksessä ensimmäinen tabletti tai tippa otetaan yleensä sairaanhoitajan vastaanotolla, jonka jälkeen potilaan vointia seurataan puoli tuntia. Tuolloin annetaan myös ohjeet jatkohoidosta. Mikäli ensimmäinen annos ei aiheuta ongelmia, voi jatkossa tabletin tai tipat ottaa kotona kerran päivässä. Siedätyshoitovalmisteen otto joka päivä on tärkeää hoidon tehon varmistamiseksi.​

Varalääkkeet

Kielenalustabletit ja -tipat voivat aiheuttaa paikallista kutinaa ja turvotusta suussa. Yleensä oireet liittyvät siedätyshoidon alkuvaiheeseen ja loppuvat hoidon jatkuessa. Pistossiedätyksen kaltaisia haittoja voi esiintyä, mutta ne ovat harvinaisempia ja yleensä lievempiä. Mahdollisten oireiden vuoksi sinulla tulee olla voimassaolevat varalääkkeet eli antihistamiinitabletit hoitona lieviin suuoireisiin ja kortisonitabletit voimakkaampiin oireisiin. Anafylaksian riski on vähäinen, selvästi pistossiedätystä pienempi.

Kustannukset

Kielenalussiedätyshoidon kustannukset muodostuvat siedätyshoitovalmisteen hinnasta sekä seurantakäyntien ja varalääkkeiden kustannuksista. Siedätyshoitovalmisteet kerryttävät KELA-korvausten lääkekattoa, joka käytännössä kielenalussiedätyksessä ylittyy kalenterivuoden aikana.

Video: Kielenalustablettisiedätyksen ohjaus


Edellinen sivu

 


Päivitetty  20.9.2017 10.21

 

 

HUS logoTAYS logoOYS logoKYS logoTYKS logo