Siedätyshoidon hyödyt ja haitat

Siedätettävistä potilaista suurin osa hyötyy hoidosta. Siedätyshoito vähentää allergian oireita vaikeasti oireilevilla, mutta ei vie kaikkia oireita pois.

Siedätyshoidon teho on kestoltaan yksilöllinen, yleensä kuitenkin useita vuosia. Ristiallergian oireisiin hyöty on vähäinen. Siedätyshoitoon liittyviä haittavaikutuksia ei ole mahdollista varmuudella ennakoida yksittäisen henkilön kohdalla.

Pääasiassa siedätyksessä reaktiot ovat paikallisia punotus- ja turvotusreaktioita. Myös yleisrektiot ovat mahdollisia joskin harvinaisia. Yleisreaktioista suurin osa tulee hoidon aloitusvaiheessa, mutta niitä voi esiintyä siedätysjakson loppuun saakka. Pahimmillaan allerginen reaktio voi olla henkeä uhkaava eli anafylaktinen reaktio.

Pistosten jälkeen potilasta tarkkaillaan hoitopaikassa vähintään puoli tuntia ja arvioidaan tilanne vielä ennen kotiin lähtöä. Seuranta-aikaa pidennetään tarpeen mukaan. Vaikeiden reaktioiden riskin vuoksi pienten lasten mukaan ottaminen pistoskäynneille ei ole suositeltavaa.

Siedätysuuteaineet sisältävät alumiinia ja potilas voi herkistyä siedätyksen aikana alumiinille. Oireena voivat olla kutina ja ihonalaiset paukamat, jotka eivät häviä pistosten välillä. Mikäli alumiiniyliherkkyys kehittyy, siedätyshoito lopetetaan. Joskus potilaat raportoivat myös allergiaoireiden lisääntymisestä siedätyshoidon aikana ja tuolloin siedätyshoidon jatkamista on arvioitava uudelleen.

Kielenalustabletit voivat aiheuttaa paikallista kutinaa ja turvotusta suussa lähinnä siedätyshoidon alkuvaiheessa.

Päivitetty  1.9.2021

Kyllä