Hoitoa tarjoavat yksiköt

Alta löydät astman ja allergioiden hoitoa tarjoavat yksiköt alueittain.

​​​

Hyvinkään sairaala, Keuhkosairauksien
poliklinikka

Hyvinkään sairaalassa astmaa ja allergioita tutkitaan ja hoidetaan keuhkosairauksien, korva-nenä-kurkkutautien ja lastentautien poliklinikoilla ja osastoilla. Työnjako perusterveydenhuollon kanssa perustuu alueellisiin hoitoketjuihin.

Aikuisten astman ja allergisen nuhan perustutkimukset ja hoidon aloitus tapahtuvat perusterveydenhuollossa. Hyvinkään sairaalan keuhkosairauksien poliklinikka ottaa kantaa diagnostisiin ongelmiin, astman hoito-ongelmiin, ja erityiskysymyksiin kuten työkykyarvioihin ja leikkauskelpoisuuteen. Keuhkopoliklinikalla arvioidaan myös siedätyshoidon tarvetta ja aloitetaan kielenalussiedätystä. Pistossiedätyshoito toteutetaan yhteistyössä Allergiasairaalan ja alueen terveyskeskusten kanssa. Akuutit astman pahenemisvaiheet hoidetaan keuhkosairauksien vuodeosastolla. Korva-nenä-kurkkutautien poliklinikka tutkii ja hoitaa vaikeaa allergista nuhaa. Hyvinkään sairaalan kliinisen fysiologian yksikkö tarjoaa monipuolisesti astman diagnostiikassa tarvittavia tutkimuksia.

Käyntiosoite
Sairaalankatu 1
05850 Hyvinkää

Hyvinkään sairaala, Keuhkosairauksien poliklinikka

​Iho- ja allergiasairaala, Allergiapoliklinikka ja
Allergiapäiväosasto

Iho- ja allergiasairaalan aikuisten astma- ja allergiayksikkö koostuu allergiapäiväosasto 2:sta ja allergiapoliklinikasta, joissa tutkitaan ja hoidetaan astmaa ja keuhkoahtaumatautia, pitkittynyttä yskää, kroonista allergista ja ei-allergista nuhaa ja poskiontelotulehdusta sekä allergista tai kroonista silmätulehdusta. Aikuisten allergiayksikössä tutkitaan ja hoidetaan myös pitkäaikaista tai uusiutuvaa nokkosihottumaa, angioödeemaa, ruoka-allergiaa ja lääkeaineallergiaa. Yksikössä tutkitaan ja hoidetaan ihon ja keuhkojen, ylähengitysteiden ja silmien allergisia oireita tai allergian kaltaisia oireita. 

​​Yksikkö on perehtynyt myös sisäilmaongelmiin liittyvien oireiden selvittämiseen. Allergiapoliklinikalla toimii Sisäilmakeskus. Sisäilmakeskus on tarkoitettu potilaille, joiden oireilun aiheuttajaksi epäillään sisäilmaa tai sisäympäristöä. ​Sisäilmakeskukseen tullaan lääkärin lähetteellä. 

Käyntiosoite

Iho- ja allergiasairaala
Meilahdentie 2, Helsinki

​Iho- ja allergiasairaala
Allergiapoliklinikka
Allergiapäiväosasto

Jorvin sairaala, Keuhkosairauksien
poliklinikka

Käyntiosoite
Turuntie 150
02740 Espoo

Jorvin sairaala, Keuhkosairauksien poliklinikka

Lohjan sairaala, Keuhkosairauksien
poliklinikka

Lohjan sairaalassa keuhkosairauksien poliklinikalla tehdään astman diagnostisia tutkimuksia ja hoidetaan astmaa sekä tehdään tarvittaessa astmaatikoille siedätyshoitoarvioita. Siedätyshoito toteutetaan terveyskeskuksessa.

Lohjan sairaalan korva-, nenä-, kurkkutautien poliklinikka tekee allergisen nuhan ja sivuontelotulehdusten perustason diagnostiikkaa ja hoitoa. Siedätyshoitoa ei tehdä.

Käyntiosoite
Sairaalatie 8
08200 Lohja

Lohjan sairaala, Keuhkosairauksien poliklinikka

Meilahden kolmiosairaalan poliklinikka

HYKS:n alueella helsinkiläisten potilaiden astman tutkimukset ja hoito on keskitetty Iho-ja Allergiasairaalan Allergiapoliklinikalle ja Allergiapäiväosastolle. Uniapnean tutkiminen ja hoito on keskitetty Iho- ja Allergiasairaalan unipoliklinikalle, ja muiden keuhkosairauksien tutkiminen ja hoito Meilahden kolmiosairaalan keuhkosairauksien poliklinikalle. 

Meilahden kolmiosairaalan keuhkosairauksien poliklinikalla tutkitaan, hoidetaan ja seurataan aikuisten (yli 16-vuotiaiden) potilaiden astmaa yleensä vain silloin, jos heillä samanaikaisesti on joku muu keuhkosairauksien poliklinikan tutkimuksia ja hoitoa edellyttävä keuhkosairaus.

Käyntiosoite
Meilahden kolmiosairaala, 3 kerros
Haartmaninkatu 4, rakennus 3, Helsinki

Meilahden sairaala, Keuhkosairauksien poliklinikka

Peijaksen sairaala, Keuhkosairauksien
poliklinikka

Peijaksen sairaalan Yhteispoliklinikalla tutkitaan ja hoidetaan aikuisten (yli 16-vuotiaiden) astmaa ensisijaisesti Vantaan ja Keravan alueen väestölle. Perusdiagnostiikka tehdään yleensä hoitoketjun mukaisesti perusterveydenhuollossa, mutta tarkempaa diagnostiikkaa voidaan tehdä Keuhkosairauksien poliklinikan kautta. Poliklinikalla ohjataan PEF-seurantoja ja tehdään tavallisimpien allergeenien Prick-testejä. Kliinisen fysiologian laboratoriossa on mahdollista tehdä spirometria bronkodilaatiokokeella, typpioksidimittaus, oskillometria, histamiinialtistus ja monipuolisesti rasituskokeita. Peijaksen sairaalassa on myös Lastentautien poliklinikka, jonka vuoksi Kliinisen fysiologian laboratorio tekee paljon tutkimuksia myös lapsipotilaille. Poliklinikalla ei tehdä siedätyshoidon aloituksia eikä kontrolleja. Yhteispoliklinikka hoitaa ja tutkii myös kaikkia muita keuhkosairauksia.

Käyntiosoite
Sairaalakatu 1
Vantaa

Peijaksen sairaala, Keuhkosairauksien poliklinikka

Porvoon sairaala, Keuhkosairauksien
poliklinikka

Käyntiosoite
Sairaalantie 1, 06150 Porvoo
3. kerros (sisääntulokerros)

Porvoon sairaala, Keuhkosairauksien poliklinikka

Raaseporin sairaala, Keuhkosairauksien
poliklinikka

Käyntiosoite
Itäinen Rantakatu 9
10601 Tammisaari
2. kerros.

Raaseporin sairaala, Keuhkosairauksien poliklinikka

TYKS, Turun yliopistollinen Keskussairaala, Keuhkosairauksien poliklinikka ja Allergiayksikkö, Turunmaan sairaalan, Tyks Loimaan, Salon ja Vakka-Suomen sairaalan keuhkosairauksien poliklinikat

Keuhkosairauksien poliklinikoilla tutkitaan ja hoidetaan astmaa ja muita keuhkosairauksia. Potilaat tulevat astmatutkimuksiin lähetteellä. Astman tutkiminen Tyksissä on aiheellista, jos tarvitaan hengitystieoireiden erotusdiagnostisia selvittelyjä, astmaa ei saada hoitotasapainoon perusterveydenhuollossa tai tarvitaan astman työperäisyyden tai työkyvyn arviota.

Allergiayksikössä usean allergiaa hoitavan erikoisalan yhteistyö mahdollistaa potilaan kokonaisvaltaisen tutkimisen ja hoidon. Allergiayksikön toimintaan osallistuvat ihotautien, keuhkosairauksien, kliinisen fysiologian, korva-, nenä- ja kurkkutautien, lastentautien ja työlääketieteen erikoisalat.

Allergiayksikössä tutkitaan ja hoidetaan vaikeaa hengitystie- ja iho-oireista sekä yleisoireista allergiaa, nokkosihottumaa, lääkeallergiaa, ruoka- ja työperäistä allergiaa ja annetaan allergian siedätyshoitoa. Hengitystieallergian pistos- ja kielenalussiedätyshoitoa annetaan keuhkosairauksien vastuualueella ja pistiäissiedätyshoitoa ihotautien vastuualueella.

Tays, allergiakeskus

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa allergisten sairauksien ja astman tutkiminen ja hoito on keskitetty allergiakeskukseen. Allergisia sairauksia tutkitaan ja hoidetaan Taysissa myös keuhko- ja ihotautien yksiköissä sekä työlääketieteen poliklinikalla.

Taysissa allergisten sairauksien tutkiminen ja hoito on usein monen erikoisalan yhteistyötä. Hoitokäytännöt perustuvat uusimpaan kansainväliseen tutkimustietoon. Allergiakeskuksessa työskentelee ihotautien, keuhkosairauksien, korva-, nenä- ja kurkkutautien sekä lastentautien erikoislääkäreitä. Potilaskäyntejä on vuodessa noin 16 000.

Allergiakeskukseen tullaan lääkärin lähetteellä. Lähettämisen syynä on yleensä epäily allergisesta sairaudesta, astmasta tai ammattitaudista. Tavallisimpia syitä, joiden takia tutkimuksiin tullaan, ovat:

  • vaikeat allergiset reaktiot
  • lasten ja aikuisten ruoka-aineallergiat
  • allerginen nuha
  • astma
  • hengenahdistusoireet
  • allergiset ihosairaudet
  • kosketusallergiat
  • atooppinen ekseema
  • lääkeallergiat.

Myös Taysin keuhko- ja ihosairauksien yksiköissä tutkitaan ja hoidetaan allergisia sairauksia. Ammattitautien tutkimuksista vastaa työlääketieteen poliklinikka.

Linkit:

Allergiasairaudet

Keuhkosairaudet

Ihotaudit

Työlääketieteen poliklinikka


 

Päivitetty  27.9.2019