Nuorten astman erityispiirteet

Nuorilla astmaan liittyy joitain erityispiirteitä.​ Lapsuusiässä astman sairastaneille kehittyy usein 10–20 vuoden iässä astman vähäoireinen tai jopa oireeton vaihe.

Vähäisistä oireista huolimatta astmatulehdus voi kuitenkin olla aktiivinen ja keuhkojen toiminta poikkeavaa. Noin 4–7 %:lla nuorista sairastaa astmaa ja yhtä suurella joukolla on astmankaltaisia oireita. Tärkeimmät syyt astmaoireiden jatkumiseen tai uusiutumiseen nuoruusiällä ovat tupakointi, atopia ja perintötekijät.

Ilman riittävää hoitoa astma voi äkillisesti pahentua ja oireilu lisääntyä. Tuolloin nuoren oma aktiivisuus on hyvin tärkeää, oireista täytyy puhua ja hakeutua hoitoon. Oireiluun pitää suhtautua vakavasti ja syyt pitää selvittää. Tarvittaessa astman hoito tulee aloittaa uudelleen tai sitä pitää tehostaa.

Hoitona ovat yleensä astmatulehdusta rauhoittavat inhaloitavat kortisonivalmisteet ja oireita lievittävä keuhkoputkia avaava lääke. Myös nuorten astman elämäntapahoidossa korostetaan liikunnan ja hyvän kunnon merkitystä sekä tupakoinnin välttämisen tärkeyttä. Lisäksi mahdolliset allergiat, allerginen nuha ja hengitystieinfektiot on tärkeää hoitaa hyvin.

Hyvällä hoidolla astma saadaan yleensä oireettomaksi, jolloin se ei rajoita liikkumista, sosiaalista elämää eikä ammatinvalintaa. Suurin osa astmaa sairastavista nuorista miehistä pystyy myös suorittamaan normaalin varusmiespalveluksen.

Päivitetty  18.5.2021

Kyllä