Ajankohtainen

Verkkokurssit ohjaavat ammattilaisia kuntodopingia käyttävien potilaiden kohtaamisessa ja hoidossa

Julkaistu 9.10.2023 9.00

TerveyskyläPRO tarjoaa ammattilaisten käyttöön kaksi Dopinglinkin tuottamaa kuntodoping-verkkokurssia.

Kuntodopingilla tarkoitetaan kilpaurheilun ulkopuolista dopingaineiden käyttöä. Kuntodopingia käyttävä voi tavoitella esimerkiksi lihasmassan nopeaa kasvua, palautumisen vauhdittumista tai ulkonäön muokkaamista. Suomalaisesta aikuisväestöstä noin prosentti on käyttänyt joskus dopingaineita, mutta kuntodopingilmiö tunnetaan terveydenhuollossa heikosti.

TerveyskyläPRO-palvelussa on ammattilaisten käyttöön kaksi kuntodopingiin liittyvää verkkokurssia, joista toinen on suunnattu lääkäreille ja toinen sairaanhoitajille. Kursseilla opitaan dopingaineista sekä niiden haittavaikutuksista ja käyttötavoista. Lisäksi perehdytään dopingia käyttävien potilaiden kohtaamiseen ja hoitoon.

Verkkokurssit sisältävät tutkittua tietoa, käytännön ohjeita ja potilasesimerkkejä. Kurssit on tuottanut A-klinikkasäätiön ylläpitämä Dopinglinkki.

- Dopingaineiden käyttäjät välttelevät usein terveydenhuoltoon hakeutumista luottamuspulan ja ennakkoluulojen takia. Verkkokurssien tavoitteena on valottaa ammattilaisille, mitä kuntodopingilmiö tarkoittaa ja antaa ammattilaisille käytännön vinkkejä työhönsä, kertoo Dopinglinkin tiimipäällikkö Joni Askola.

Verkkokurssit sijaitsevat TerveyskyläPRO-palvelussa, jonka käyttö edellyttää kirjautumista sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisena. Kurssit tallentavat kurssisuorituksen etenemisen, joten kursseja voi suorittaa osissa.