Ajankohtainen

Uutta sisältöä silmäsairauksien talossa: Raskauden vaikutukset silmiin koottu yhteen paikkaan

Julkaistu 7.7.2023 15.00

Silmäsairauksien taloon on julkaistu kattava tietopaketti yleisimmistä raskausajan silmä- ja näkömuutoksista kuivasilmäisyydestä verkkokalvon verisuonimuutoksiin. Muutokset ovat usein palautuvia.

Silmätalon uusi kokonaisuus sisältää tietoa raskauden silmäterveyteen ja näkökykyyn vaikuttavista muutoksista, ja se helpottaa sekä raskaana olevien että terveydenhuollon ammattilaisten tiedonsaantia.

Raskaus vaikuttaa odottavan äidin kehoon mm. hormonaalisten muutosten, verenpaineen vaihtelun ja turvotuksen muodossa ja nämä muutokset saattavat aiheuttaa oireita myös odottajan näkökykyyn ja silmiin. Muutokset ovat harvoin pysyviä ja normalisoituvat pikkuhiljaa raskauden ja imetysajan päätyttyä.

Muutokset silmissä ja näkökyvyssä

Hormonaaliset muutokset raskausaikana vaikuttavat silmän sarveiskalvoon, johon voi muiden kudosten tapaan kertyä nestettä. Sarveiskalvon muutokset vaikuttavat silmän taittovoimaan, mikä voi aiheuttaa näköhäiriöitä ja muutoksia näöntarkkuudessa. Hormonien vuoksi kyynelnesteen koostumus tai määrä voi myös muuttua, minkä vuoksi silmät voivat tuntua kuivilta ja epämukavilta.

Verensokeritasojen, verenpaineen ja jo ennen raskautta diagnosoitujen silmäsairauksien seuranta ja hoito on tärkeää raskausaikana myös silmäterveyden kannalta. Säännölliset odotusajan neuvola- ja lääkärikäynnit sekä silmälääkärin kanssa tehty hoitosuunnitelma esimerkiksi glaukooman hoidosta varmistavat turvallisen odotusajan myös silmäterveyden näkökulmasta.

Sisällön on koonnut optometristi Eija Koivisto opinnäytetyönään.

Lue lisää: