Ajankohtainen

Uusia tuulia diabeteksen hoidossa

Julkaistu 21.7.2017 11.00

Terveyskylään rakenteilla olevassa Diabetestalossa otettiin riemuiten vastaan uutinen Suomessa kehitteillä olevasta tyypin 1 diabetesta ehkäisevästä rokotteesta. Toistaiseksi ehkäisy rokotteella ei ole kuitenkaan vielä mahdollista.

​Ensi vuoden alkupuolella aukeavan Diabetestalon tavoitteena on edistää diabeteksen hyvää omahoitoa, tarpeenmukaista kontaktia hoidon osaaviin ammattilaisiin sekä yhtenäisten hoitokäytäntöjen edistämistä. Diabetestaloa rakennetaan Suomen yliopistosairaaloiden yhteistyönä.
 
Diabetesliiton ylilääkäri ja Terveyskylän Diabetestalon projektipäällikkö Pirjo Ilanne-Parikan mukaan tyypin 1 diabetes on elämänpituinen, ympärivuorokautisesti omahoidettava sairaus. Sairauden hyväksyminen ja omahoitoon sitoutuminen ovat hoidon keskeisiä elementtejä. Henkilö tarvitsee tuekseen osaavat ammattilaiset, jotka hallitsevat lääketieteellisen hoidon ohella pitkäaikaissairaan ohjauksen sekä modernin diabeteshoidon, kuten pumppuhoidon ja sensoroinnin. Riittämätön hoito altistaa sekä akuuteille että pitkäaikaisille komplikaatioille.

Ykköstyypin diabeetikoista noin puolet sairastuu lapsena tai nuorena eli alle 20-vuotiaana, loput sitä vanhempana. Osa sairastuu jopa vasta 50 vuoden iässä tai myöhemmin, kertoo Ilanne-Parikka. Tällä hetkellä tyypin 1 diabetesta sairastavia on Suomessa noin 50 000.

Verensokerin mittausta kännykällä

Viime vuosina erityisesti verensokerin mittaustekniikat ovat kehittyneet huomattavasti. Nykyään sen jatkuvaan mittaukseen on useita eri menetelmiä ja tuloksen voi lukea uusimmissa versioissa jopa kännykästä.

”Seurannan suhteen olemme aivan uuden aikakauden alussa. Nyt ihon alle asetettavalla sensorilla voidaan seurata verensokeria jatkuvasti, lukea tulos näytöltä ja annostella insuliinia sen perusteella aikaisempaa tarkemmin. Tähän asti, hyvän hoitotuloksen saavuttamiseksi, verensokerin omamittaus on pitänyt tehdä pistämällä sormeen 5-10 kertaa päivässä ja sen toteuttaminen on ollut aika vaikeaa.”

Rokote mullistaisi hoidon

Diabetesrokotteen valmistuminen olisi Ilanne-Parikan mukaan todella tärkeää.

”Se olisi aivan valtavan iso asia. Tällä hetkellä Suomessa todetaan noin 2 000 uutta tyypin 1 diabetes -tapausta vuosittain ja heistä jopa 600 on alle 15-vuotiaita. Arvioiden mukaan noin puolet tyypin 1 diabetes -tapauksista voitaisiin ehkäistä rokotteella.”

Terveyskylän Diabetestalo aukeaa alkuvuodesta 2018.