Ajankohtainen

Uusi video opastaa hydrokortisoni-pistoksen antamisessa Addisonin taudin kriisissä

Julkaistu 2.11.2023 7.00

Genetiikan ja harvinaissairauksien talossa on julkaistu opetusvideo hydrokortisoni-injektion pistämisestä. Hydrokortisoni-injektio toimii ensiapuna, ja sen voi pistää potilas itse tai omainen.

​Hydrokortisoni-pistosta voidaan käyttää ensiapuna tilanteessa, jossa Addisonin tautia sairastavan potilaan vointia uhkaa Addisonin taudin kriisi. Hoitamaton Addisonin taudin kriisi on hengenvaarallinen, ja sen vuoksi Addisonin tautia sairastavan potilaan on tärkeää osata oikea pistotekniikka varmuuden vuoksi. Hydrokortisoni-pistosta varten tarvitaan resepti, jonka lääkäri tekee useimmiten jo pian diagnoosin varmistumisen jälkeen. Samassa yhteydessä hoitavassa yksikössä annetaan usein pisto-opetus, jossa käydään läpi oikea annostus, pistotekniikat ja välineet.

Hydrokortisoni-pistos Addisonin taudin kriisin hoidossa -video löytyy harvinaisten endokrinologisten sairauksien hakukoneesta​ kohdasta Addisonin tauti. Video toimii hyvänä apuna ja muistin virkistyksenä esimerkiksi tilanteessa, jossa potilaan saamasta pisto-opetuksesta on jo kulunut aikaa.​ Video on hyödyllinen sekä Addisonin tautia sairastaville potilaille että heidän omaisilleen.​