Ajankohtainen

Uusi tietopaketti Tietoa tehohoidosta tukee potilasta ja hänen läheisiään

Julkaistu 4.12.2023 14.00

Tietoa tehohoidosta -osio sisältää tietoa muun muassa tehohoidon syistä, tehohoitoon johtavista sairauksista sekä hoidosta ja kuntoutumisesta. Osio sijaitsee Leikkaukseen tulijan talossa.

Sairastuminen tehohoitoa edellyttävään kriittiseen sairauteen herättää huolta ja kysymyksiä sekä potilaassa että tämän läheisissä. Usein hoidettava itse ei edes tiedä joutuneensa tehohoitoon, ja muistikuvat tehohoidosta tai siellä saadusta informaatiosta voivat jälkeenpäin olla hyvinkin hataria. Osastolta saatava tieto läheisille saattaa kriisitilanteessa jäädä huonosti mieleen ja uusia tärkeitä kysymyksiä saattaa herätä vasta keskustelun jälkeen.

Tietoa tehohoidosta -osio on suunnattu potilaille ja erityisesti heidän läheisilleen. Tieto voi kiinnostaa myös potilasta, joka on menossa suureen leikkaukseen, jonka jälkeen valvonta tapahtuu aluksi teho-osastolla. Sivustolla käsitellään muun muassa tehohoidon syitä, konkreettisia teho-osaston elementtejä, tehohoidosta kuntoutumista, elämää tehohoidon jälkeen sekä toimintatapoja tilanteessa, jossa tehohoito ei ole potilaan edun mukaista. Sivuilla kerrotaan myös kriisiavusta, vertaistuesta ja annetaan joitakin diagnoosikohtaisia ohjeita.

Vastaavaa sisältöä ei tässä mittakaavassa ole ollut saatavilla koottuna yhteen paikkaan. Tietoa tehohoidosta -osio onkin hyödyllinen työkalu myös terveydenhuollon ammattilaisille, jotka voivat vihjata sisällöstä tehohoidossa olevien potilaiden läheisille ja toipumisvaiheessa olevalle potilaalle tilanteen ymmärtämiseksi.

- Tarkoitus oli koota tietoa nimenomaan suomalaisesta tehohoidosta, sairauksista ja hoidosta. Sivusto ei vielä ole kattava, mutta sitä on tarkoitus täydentää, sanoo projektista vastannut anestesiologian ja tehohoidon tenure track -professori Johanna Hästbacka. Toteutuksesta vastasivat sairaanhoitaja Minttu Saario sekä palvelusuunnittelija Annukka Kallio.

Tietoa tehohoidosta -osion sisältöä on koottu usean terveydenhuollon ammattilaisen yhteistyönä ja sitä kehitetään jatkossa kansallisesti yhteistyössä hyvinvointialueiden kanssa. Sisältöjä on tarkoitus laajentaa ja kehittää tulevina vuosina. Uusi sisältö on julkaistu myös ruotsiksi.