Ajankohtainen

Unettomuuden nettiterapiaan kaikkialta Suomesta

Julkaistu 16.5.2019 11.00

Uusi terapiasovellus tuo avun entistä useamman uniongelmiin. Kognitiivista terapiaa suositellaan tänä päivänä hoidoksi pitkittyneeseen unettomuuteen. 

​​​​​​​​

​Helsingin yliopistollisen sairaalan HUSin unihoitajat ja psykologit ovat kehittäneet Uniterapia-sovelluksen, joka perustuu kognitiivisiin harjoituksiin helpottamaan unen tuloa ja vähentämään stressiä.

Digitaalisten harjoitusten on kansainvälisestikin todettu auttavan unettomuuteen. Potilas voi tehdä niitä kotona, itselleen sopivaan aikaan.

 ̶   Suomalainen terapiasovellus on vielä parempi, koska siinä on myös oikea terapeutti pitämässä yhteyttä potilaaseen, sanoo HUS Psykiatrian osastonylilääkäri Katinka Tuisku.​

 
 
​​Videolla HUS Psykiatrian ylilääkäri Suoma Saarni esittelee terapiasovellusta.

Mobiiliharjoitteista rentoutta ja rytmiä

Terapiaohjelmassa on tarjolla muun muassa lihas- ja hengitysrentoutta sekä tietoista läsnäoloa lisääviä harjoituksia.

Noin kahden kuukauden mittainen unettomuuden nettiterapia on potilaalle ilmainen ja se koostuu seitsemästä vaiheesta. Terapia tähtää unirytmin säännöllistämiseen sekä uneen liittyvien haitallisten ajatusten ja käyttäytymismallien kitkemiseen.

̶   Sovelluksen unipäiväkirjan avulla potilas ja terapeutti voivat havainnoida sitä, miten potilaan päiväsaikainen toiminta vaikuttaa hänen uneensa ja vireyteensä, sanoo terapian sisältöä käsikirjoittanut unihoitaja Tuula Tanskanen HUS Psykiatriasta.

Terapiaan pääsee jonottamatta lääkärin lähetteellä, esimerkiksi oman terveysasemansa tai työterveyshuollon kautta.

Lisää tietoa nettiterapioista löydät osoitteesta mielenterveystalo.fi/nettiterapiat. Mielenterveystalo on osa Terveyskylän palvelukokonaisuutta.

Lue lisää:

Unettomuuden nettiterapia​​