Ajankohtainen

Tupakatta terveempi elämä ja terveempi maapallo

Julkaistu 31.5.2022 6.00

Kansainvälistä tupakatonta päivää vietetään vuosittain 31. toukokuuta. Tänä vuonna päivän teemana ovat tupakan ympäristölle aiheuttamat haitat.

Tupakoinnin lopettaminen on hyvä juttu terveydelle. Lopettaminen pienentää riskiä sairastua, helpottaa sairauksien hoitoa ja nopeuttaa paranemista. Lopettamisen jälkeen suorituskyky ja vastustuskyky paranevat. Lisäksi säästyy rutkasti rahaa ja elämänlaatu paranee. Lopettaminen kannattaa aina riippumatta siitä, kuinka kauan tai paljon on tupakoinut.

Tupakoinnin lopettaminen on myös ympäristöteko. Tupakka aiheuttaa ympäristölle haittoja elinkaarensa eri vaiheissa: viljelyssä, tuotannossa, jakelussa ja lopuksi myrkyllisinä jätteinä. Suomessa ympäristöön päätyy vuosittain kaksi miljardia myrkyllisiä kemikaaleja sisältävää tupakan tumppia. Suuri osa tumpeista huuhtoutuu vesistöihin. Ympäristömme suojelu on siis myös hyvä syy lopettaa tupakointi!

Tupakoinnin lopettamiseen löytyy tukea

Terveyskylän Omapolku-palvelusta löytyy Tupakoinnin lopettaminen hyvän hoidon tukena -omahoito-ohjelma, joka antaa tietoa tupakoinnin lopettamisen hyödyistä ja vinkkejä vieroitusoireiden ja tupakanhimon helpottamiseen. Lisäksi omahoito-ohjelma auttaa ylläpitämään motivaatiota ja välttämään matkan varrelle tulevia kompastuskiviä.

Tutustu Omahoito-ohjelmaan Kuntoutumistalon sivuilla:

Tupakoimattomuus kannattaa ennen leikkausta

Tupakoinnin lopettaminen ennen leikkausta parantaa leikkaushoidon tuloksia ja vähentää leikkauskomplikaatioita, kuten haavan paranemisen haasteita, jopa 30-40 %. Ennen leikkausta todennäköisyys onnistua tupakoinnin lopettamisessa on suurempi kuin koskaan, ja lopettaminen ennustaa pitkäaikaista tupakoimattomuutta. Tilaisuus kannattaa siis hyödyntää!

Terveyskylän Omapolun Tupakoimattomana leikkaukseen –omahoito-ohjelma tukee tupakoinnin lopettamista ennen leikkausta ja kannustaa pysyvään savuttomuuteen.

Tutustu Omahoito-ohjelmaan Kuntoutumistalon sivuilla: