Ajankohtainen

Terveyskylässä uutta sisältöä lasten hyvänlaatuisista verisairauksista

Julkaistu 28.8.2023 7.00

Sisältö tarjoaa tietoa esimerkiksi vanhemmille, joiden lapsella epäillään hyvänlaatuista verisairautta.

Terveyskylän Lastentalo on täydentynyt hyvänlaatuisia verisairauksia käsittelevällä osiolla. Osion alussa on yleistietoa verisoluista ja niiden muodostumisesta, hyytymisjärjestelmästä ja verisairauksien tutkimisesta. Tämän jälkeen kerrotaan itse verisairauksista, esimerkiksi anemiasta, trombosytopenioista, hyytymistekijäpuutoksista ja valkosolujen ongelmista.

Uusi osio on kattava tietopaketti esimerkiksi vanhemmille, joiden lapsella on todettu tai epäillään olevan hyvänlaatuinen verisairaus. Myös ammattilaiset voivat perehtyä lasten verisairauksiin osion avulla. Osio on saatavilla suomeksi ja ruotsiksi.

Hyvänlaatuiset verisairaudet ovat lapsilla huomattavasti yleisempiä kuin pahanlaatuiset. Osa hyvänlaatuisista verisairauksista voi edellyttää pitkää, jopa elinikäistä seurantaa erikoissairaanhoidossa, kun taas osa diagnosoidaan ja hoidetaan perusterveydenhuollossa.

- Näistä hyvänlaatuisiksi luokiteltavista, mutta toisinaan kroonisluonteisista verisairauksista ei ole ollut potilaille ja huoltajille tarjolla materiaalia, josta voisi kerrata lääkärin vastaanotolla puhuttuja asioita. Perheillä on usein suuri tiedon tarve, ja vastaanottotilanteessa jännitys tai muut häiriötekijät haittaavat ehkä keskittymistä. Myös käytännön ohjeet esimerkiksi lääkehoidon toteuttamisesta ja toisaalta potilaan seurannasta on hyvä päästä rauhassa lukemaan siinä vaiheessa, kun lisäkysymykset nousevat esiin, sanoo dosentti, lastentautien ja lasten hematologian erikoislääkäri Päivi Lähteenmäki Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Tutustu sisältöön Lastentalossa.