Ajankohtainen

Terveyskylä palveli vuonna 2023 suurta joukkoa kansalaisia sekä sote-alan ammattilaisia

Julkaistu 27.2.2024 9.00

Terveyskylän talojen sisältöjä katsottiin vuonna 2023 yhteensä 35 miljoonaa kertaa. TerveyskyläPRO-palvelussa sivunkatseluita oli noin 784 000. Mielenterveystalon ja naisten hyvinvointiin liittyviä sisältöjä luettiin eniten.

Terveyskylän talot keräsivät istuntoja eli vierailukertoja vuonna 2023 yhteensä 12,1 miljoonaa. Sivukatseluja eli verkkosivujen yksittäisiä latauskertoja oli yhteensä 35 miljoonaa. Suosituin taloista oli selkeästi Mielenterveystalo, jonka sivuilla oli istuntoja viime vuonna 3,1 miljoonaa ja sivukatseluita noin 12 miljoonaa.

Talojen kärjessä Mielenterveystalo ja Naistalo

Suosituimpien talojen kärkipaikoilla ovat olleet sekä vuonna 2022 että vuonna 2023 Mielenterveystalo ja Naistalo. Vuonna 2023 Naistalon sisältöjen parissa vietettiin lähes 3 miljoonaa istuntoa ja ne keräsivät sivukatseluita noin 8,5 miljoonaa. Eniten Naistalosta luettiin raskauteen ja synnytykseen liittyviä sisältöjä.

Suosittuja taloja olivat vuonna 2023 myös Kuntoutumistalo, Lastentalo, Painonhallintatalo, Silmätalo sekä Diabetestalo.

Terveyskylän taloista kerättiin palautetta pitkin vuotta 2023. Asiakaspalautekyselyyn vastanneet antaisivat Terveyskylälle keskiarvona kouluarvosanan 8,5. Sote-ammattilaisille suunnatuissa kyselyissä kehuttiin Terveyskylän talojen näyttöön perustuvaa ja laadukasta tietosisältöä. “Erinomaista tietoa niin kansalaisille, asiakkaille kuin ammattilaisillekin”, eräs vastaaja kommentoi.

Muutama vastaaja toi esille, että tietoisuutta talojen palveluista olisi hyvä lisätä entisestään niin ammattilaisten kuin potilaidenkin keskuudessa. Lisäksi muutamat vastaajat kokivat tarvittavan tiedon äärelle löytämisen välillä hieman haasteelliseksi talojen sivuilla. Löydettävyys onkin teema, johon Terveyskylän kehittämisessä tullaan erityisesti keskittymään.

Ajankohtaisjuttujen kärjessä digiaiheet

Terveyskylän Ajankohtaista-osiota katsottiin vuonna 2023 reilu 29 000 kertaa. Digiteema yhdisti ajankohtaisjuttujen kärkikolmikkoa. Luetuimmat ajankohtaisjutut olivat: Terveyskylän omapolku mobiilisovellus nyt myös ruotsiksi ja englanniksi, Netti-Oppi digihoitopolku tukee käytösongelmaisten lasten vanhempia sekä Sairaalaklovnit saapuivat etäyhteydellä kotona hoidettavan lapsen luokse.

TerveyskyläPRO-palvelun sisältöjä hyödynnettiin ahkerasti

Sote-ammattilaisille suunnatussa TerveyskyläPRO-palvelussa oli vuonna 2023 yhteensä istuntoja noin 70 000 ja sivukatseluja noin 784 000. Suosituimmat sisältöosiot PRO-palvelussa olivat tietoa (oppaat ja tietosisällöt), koulutukset ja virtuaalikeskukset.

Katsotuin yksittäinen sisältö oli HUS NaiS Haikara – Raskauden ja synnytyksen hoidon opas. Viime vuoden suosituimmat TerveyskyläPRO-palvelun kurssit olivat Terveyskylän palvelut osaksi omaa työtä sekä Yksikön digimentori –verkkokurssit. Uusia tulokkaita verkkokurssitarjontaan olivat muun muassa Resilienssi- ja traumatietoisuutta vahvistava verkkokurssi lastentautien ammattilaisille sekä Tue kotihoidon asiakkaan kuntoutumista –kurssi. Viime vuonna julkaistiin myös uusi Diabeteksen virtuaalikeskus, joka kokoaa yhteen kaikki TerveyskyläPRO-palvelun diabetekseen liittyvät tietosisällöt ja oppaat.

Sote-ammattilaisille suunnattu Terveyskylä-uutiskirje sai lähes 900 uutta tilaajaa vuonna 2023. Kirjeen avasi 33–34 % vastaanottajista. Avausprosentti on hieman keskivertoa parempi, sillä yleisesti uutiskirjeistä avataan keskimäärin 20–30 %.

Hälsobyn sai lisää ruotsinkielisiä sisältöjä

Vuonna 2023 Hälsobynin verkkosivuilla vietettiin 1,3 miljoonaa istuntoa. Sivukatseluita kerääntyi 2,7 miljoonaa. Viime vuoden aikana tehtiin suuri käännösurakka, kun Terveyskylän sisältöjä käännettiin ruotsiksi. Yksitoista taloa julkaistiin joko kokonaan uutena ruotsin kielellä tai päivitetyillä ruotsinkielisillä sisällöillä. Urakan tuloksena vuoden 2023 lopussa kaikki 33 Terveyskylän taloa löytyivät myös ruotsiksi Hälsobystä. Lisäksi kaikki kuusi itsehoito-ohjelmaa sekä HUSin vakiintuneessa käytössä olevat digihoitopolut ovat saatavilla myös ruotsin kielellä.