Terveydenhuollon verkkopalveluiden käyttöönoton on havaittu olevan hankalaa. Ongelma ei koske vain Suomea, vaan vastaavia havaintoja on tehty kansainvälisesti. Tuoreessa Aalto-yliopiston ja Terveyskylän tutkimuksessa havaittiin kuitenkin useita tekijöitä, jotka helpottavat palveluiden käyttöönottoa.
Tutkimukseen haastateltiin työntekijöitä Helsingin, Turun, Oulun, Tampereen ja Kuopion yliopistollisista sairaaloista. Haastateltavat olivat pääasiassa sairaanhoitajia, jotka ovat vastanneet Terveyskylän digihoitopolkujen käyttöönotosta omilla työpaikoillaan.
Osallista, kouluta ja kuuntele palautetta
Tulosten perusteella terveydenhuollon sähköisten palveluiden käyttöönotossa on tärkeää osallistaa suunnitteluun niin terveydenhuollon kuin tietotekniikan ja käytettävyyden ammattilaisia. Myös potilaiden osallistaminen on tärkeää, vaikka se koetaan usein vaikeaksi. Toinen tärkeä asia on tiedottaminen: palveluista ja niihin liittyvistä muutoksista tulisi tiedottaa jatkuvasti.
Ammattilaisille pitää tarjota riittävästi koulutusta palveluiden käyttöön, ja heidän esiin nostamansa huolenaiheet täytyy ottaa tosissaan. Käyttäjäpalautetta kannattaa kerätä ja palveluita testata kaikissa vaiheissa, jotta niitä voidaan kehittää jatkuvasti. Näin varmistutaan myös siitä, että palvelut ovat ymmärrettäviä kaikille.
Käyttöönotosta on tärkeä tiedostaa, että se vie aikaa ja resursseja. Käyttöönotto tulee suunnitella huolella, eikä siitä huolehtimista pidä jättää organisaatiossa yhdelle ihmiselle.
Ammattilainen innostaa potilaita
Kun sähköiset palvelut toimivat oikein, ne helpottavat ammattilaisten työtä. Aalto-yliopiston tutkijan ja tutkimusartikkelin ensimmäisen kirjoittajan Sari Kujalan mukaan ammattilaisissa on herättänyt innostusta esimerkiksi digihoitopolku, joka auttaa tunnistamaan vakavan iho-oireen kotona olevan potilaan lähettämän valokuvan avulla.
Koska palvelujen kehittämien maksaa, on tärkeää, että ammattilaiset ja potilaat saadaan aktiivisiksi käyttäjiksi. Tässä ammattilaisilla on merkittävä rooli: tutkimusten mukaan sillä, että ammattilainen suosittelee palveluita potilailleen, on suuri vaikutus palveluiden käyttöön.
Tutkimus on osa DigiN-hankekokonaisuutta. Tutkimusartikkeli julkaistiin hiljattain
Journal of Medical Internet Research -julkaisussa.