Ajankohtainen

Terveyskylän Omapolulla pilotoidaan digitaalista eTulppa-valmennusta

Julkaistu 5.6.2020 12.00

Terveyskylän kautta Suomen Sydänliiton kehittämää Tulppa-kuntoutuksen mallia voidaan tarjota yhä useammalle sepelvaltimotautia sairastavalle.

​Oulun yliopistollisen sairaalan (OYS) alueella on käynnistynyt eTulppa-valmennuksen pilottivaihe.

Sydänliitto on kehittänyt niin sanotun Tulppa-kuntoutuksen henkilöille, joilla on sydän- ja verisuonisairaus, kuten sepelvaltimotauti tai aivoverenkiertohäiriö. Tulppa-kuntoutusta toteutetaan perusterveydenhuollossa pienryhmissä, jotka kokoontuvat viikoittain.

OYSin pilotissa perinteinen Tulppa-kuntoutus siirretään Terveyskylän Omapolulle, jolloin siihen voi osallistua täysin etänä. Pilottijakso kestää juhannukseen saakka ja sille osallistuu 12 miespotilasta, jotka asioivat aiemmin OYSin sepelvaltimotautipotilaan digihoitopolulla. Pilotissa näitä potilaita ohjaa kolme sydänhoitajaa ja yksi ravitsemusterapeutti.

”Meitä ohjaajia on paljon, koska haluamme kaikki kokemuksia uudesta tavasta ohjata avo​kuntoutusryhmää”, kertoo polulla valmentajana toimiva koordinaattori Leea Järvi.

Itsenäistä tekemistä ja ryhmätapaamisia

Potilaat kulkevat valmennuksessa omaan tahtiinsa, mutta viikoittain pidetään yhteinen Skype-kokous, jonka teema myötäilee kulloinkin meneillään oleva aihetta. Lisäksi ohjaajat seuraavat potilaiden etenemistä neljästi viikossa ja vastaavat heiltä nouseviin kysymyksiin.

Valmennuksesta potilas saa tietoa​, taitoja ja tukea sepelvaltimotaudin hoitoon. Valmennus sisältää itsenäistä tietosisältöihin perehtymistä​, tehtäviä ja ryhmätapaamisia sekä mahdollisuuden chat-keskusteluun.

Alustavasta palautteesta käy ilmi tyytyväisyys ja osa on ollut suorastaan kiitollisia saamastaan ohjauksesta. Joillain potilailla on ollut teknisiä vaikeuksia polulla etenemisessä, eikä kaikille ole ollut selvää, että myös kyselyihin pitäisi vastata. Pilotista onkin opittu, että huolellinen opastus polun käyttöön on paikallaan.

Omapolulla aiotaan pilotoida kolmesta neljään Tulppa-ryhmää. Kehittäminen, pilotointi ja arviointi toteutetaan kuluvan vuoden aikana ja tavoitteena on, että palvelu saadaan tarjolle valtakunnallisesti vuonna 2021. Kehitystyössä ovat mukana Heinolan kaupunki, Terveyskylä, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, Päijät-Hämeen Hyvinvointikuntayhtymä sekä Sydänliitto.