Diabetestalo tarjoaa tukea, ohjausta, neuvoja ja vinkkejä omahoitoon niin diabetesta sairastavalle, hänen läheisilleen kuin alan ammattilaisille.
- Diabetekseen sairastuneita on Suomessa yli puoli miljoonaa ja sairastumisriskissä olevia vielä enemmän, kertoo Diabetesliiton ylilääkäri ja talon projektipäällikkö Pirjo Ilanne-Parikka. Kansallista Diabetestaloa on rakennettu tiiviillä aikataululla, innolla ja mahtavalla yhteistyöllä yliopistosairaaloiden diabetestiimien ja Diabetesliiton yhteistyössä. Valtakunnallisesti yhteneväiset ohjeet sekä digitaalisten hoitopolkujen rakentaminen helpottavat kaikkien työtä ja arkea, Parikka jatkaa.
Palliatiivinen talo on rakennettu parantumatonta sairautta sairastavien potilaiden ja heidän läheistensä tueksi. Talosta löytyy tietoa aikuisten palliatiivisesta hoidosta, saattohoidosta, oirehoidosta, sairauksista sekä eri tukimuodoista. Sivustolla kerrotaan eri oireisiin liittyvistä hoidoista, mukaan lukien elämän loppuvaiheen hoito.
- Taloa on rakennettu yhteistyössä palliatiivisen ja saattohoidon asiantuntijoiden, potilaiden, läheisten, vertaistukijoiden ja vapaaehtoisten kanssa ympäri Suomen, sanoo professori, HUS:n ylilääkäri ja talon projektipäällikkö Tiina Saarto.
Päivystystalo tarjoaa apua äkillisiin terveysongelmiin, neuvoja itsehoitoon ja ohjausta päivystyspalveluihin hakeutumisessa. Talon tavoitteena on tukea kansalaisia päätöksenteossa ja tehdä päivystyspoliklinikoiden toimintaa tutuksi. Äkillisen oireen tai tapaturman yllättäessä Päivystystalo tarjoaa toimivat työkalut hoidon tarpeen arvioimiseksi sekä lähimpänä sijaitsevan päivystyksen tai apteekin löytämiseksi. Sivusto ohjeistaa hätätilanteessa toimimiseen ja esittelee keskeisimmät ensiapuohjeet. Päivystystaloon on tuotettu yli kolmekymmentä tutkittuun tietoon pohjautuvaa oirekohtaista itsehoito-ohjetta.
- Sähköisessä Päivystystalo.fi -palvelussa itsehoito-ohjeet kulkevat helposti mukana ja ovat käytettävissä missä ja milloin vain, kertoo Päivystystalon projektikoordinaattori Marja Ylilehto Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä.
Vatsatalo keskittyy vatsan alueen sairauksiin ja vatsavaivoihin. Sivustolta saa käytännön neuvoja itsehoitoon, hoitoon hakeutumiseen sekä tietoa ammattilaisten toteuttamista hoidoista. Vatsatalon avausvaiheessa pilotoidaan nivustyräpotilaan digihoitopolku. Tulehduksellisia suolistosairauksia sairastaville on rakennettu oma IBD-osionsa. Se tarjoaa luotettavaa tietoa suolistosairauksien hoidosta ja seurannasta sekä antaa vinkkejä IBD:n kanssa arjessa ja erilaisissa elämäntilanteissa selviämiseen.
Omapolku ja yksilöllinen digihoitopolku
Omapolku on erikoissairaanhoidon palvelukanava, jolta löytyvät kaikkien Terveyskylän talojen digitaaliset hoitopolut sekä omahoito-ohjelmat. Digihoitopoluille tarvitaan lääkärin lähete tai olemassa oleva hoitosuhde, mutta osa omahoito-ohjelmista tulee olemaan kaikille avoimia.
Digihoitopolku on tietoturvallinen viestikanava potilaan ja hoitavan yksikön välillä. Polku voi sisältää esimerkiksi potilasohjeita, etävastaanottoja, mahdollisuuden sähköiseen ajanvaraukseen, työkaluja oman terveydentilan arviointiin sekä oireiden ja terveysarvojen seurantavälineitä. Jokainen digihoitopolku on suunniteltu kyseiselle potilasryhmälle sopivaksi ja sisältö on sovitettu yksilöllisesti potilaan tarpeisiin.
Nivustyräpotilaan digitaalinen hoitopolku
HYKS-alue avaa osana virtuaalista Vatsataloa Suomen ensimmäisen nivustyräpotilaille tarkoitetun digitaalisen hoitopolun. Lääkäri valitsee lähetteiden perusteella hoitoon sopivat potilaat, jotka kirjautuvat Omapolulle omilla pankkitunnuksillaan.
Virtuaalisessa ympäristössä potilas voi rauhassa tutustua leikkaukseen liittyviin asioihin, varata sopivan leikkausajan ja osallistua leikkausta edeltävään ohjaukseen oman aikataulunsa mukaisesti.
- Digisairaala on potilaalle aina auki, kertoo osaston ylilääkäri ja Vatsatalon projektipäällikkö Jaana Vironen HYKS Vatsakeskuksesta.
Terveyskylä
Terveyskylän palvelut sopivat erityisen hyvin elämänlaadun,
oireiden ja elintapojen seuraamiseen sekä tukemaan elämää pitkäaikaisen
sairauden kanssa. Palvelut täydentävät perinteistä sairaalahoitoa.
Tammikuisen käyttäjätutkimuksen mukaan Terveyskylä on otettu
omaksi. 85 prosenttia
käyttäjistä on antanut sille hyvän arvosanan ja 95 prosenttia suosittelisi palvelua.
Vuoden 2018 loppuun mennessä Terveyskylässä on avoinna noin
30 taloa ja niissä kymmeniä digihoitopolkuja sekä omahoito-ohjelmia erikoissairaanhoidon
potilasryhmille.