Ajankohtainen

Sairaalaklovnit saapuivat etäyhteydellä kotona hoidettavan lapsen luokse

Julkaistu 2.3.2023 7.00

Terveyskylän, Sairaalaklovnienja  HUSin Lasten kotisairaalan yhteinen Sairaalaklovnien etävastaanotto -pilotti Omapolulla sai kiitosta perheiltä.

Sairaalaklovnien etävastaanotolla klovnitohtorit Helli Hykkyrä ja Matkimus Tutkailija tapasivat lapsia ja perheitä virtuaalisesti Terveyskylän Omapolku-palvelukanavan kautta.

Klovnivastaanotto on Omapolun harvinaislaatuisempi käyttötapaus. Tyypillisemmin Omapolkua käytetään sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisen ja potilaan väliseen yhteydenpitoon, itsehoito-ohjelmiin ja digipolkuihin.

Lasten kotisairaalan henkilökunta tarjosi perheille klovnien etävastaanottomahdollisuutta, varasi sopivat tapaamisajat ja avasi yhteyden perheen ja klovnien välille.

- Lasten kotisairaalassa hoidetaan lapsia, joiden vointi mahdollistaa kotona olemisen, mutta jotka tarvitsevat säännöllisesti hoitotoimenpiteitä ja seurantaa. Sairaalaklovnit vierailevat viikoittain sairaalan osastolla ja vievät lapsen ajatuksia hetkeksi toisaalle. On hienoa, että pystyimme tarjoamaan tätä mahdollisuutta myös kotisairaalaan perheille, sanoo Lasten kotisairaalan osastonhoitaja Sari Finne.

Etäyhteyden käyttöön tottui

- Pidimme etävastaanottoa kerran viikossa reilun kuukauden ajan. Tapasimme seitsemän eri perheen kanssa yhteensä 20 kertaa. Etävastaanotolle oli varattu 45 minuuttia aikaa ja sen aikana tehtiin muun muassa jäätelöä parsakaalista ja matkustettiin aikakoneella – klovnimaiseen tyyliin tietenkin, kertoo Helli Hykkyrää esittävä Elina Reinikka Sairaalaklovnit ry:stä.

Perheiltä saatu palaute oli hyvin positiivista. He olivat iloisia, että myös kotisairaalan lapsille järjestetään omaa toimintaa, Reinikka jatkaa.

Jokainen pilottiin osallistunut perhe kohtasi klovnien kanssa vähintään kaksi kertaa. Perheet ja klovnit kokivat jatkumon tärkeäksi: ensimmäisellä kerralla tutustuttiin ja seuraavilla kerroilla lapsikin osasi jo odottaa tulevaa tapaamista. Lisäksi myös etäyhteystoiminnon käyttöön tottui.

Sairaalaklovnien etävastaanoton jatkoa suunnitellaan syksylle. Tätä ennen selvityksessä on, voivatko sairaalaklovnit kirjautua Terveyskylän Omapolku-palvelukanavalle itsenäisesti. Tavoitteena on, että toiminto olisi sujuvaa, eikä vaatisi kotisairaalan henkilökunnan apua kirjautumiseen ja etävastaanoton aloitukseen.

Mikä on Omapolku®?

Terveyskylän Omapolku-palvelukanava sisältää terveydenhuollon digihoitopolkuja ja sosiaalihuollon digipalvelupolkuja, etävastaanottoja ja kaikille avoimia itsehoito-ohjelmia. Omapolku on tietoturvallinen verkkopalvelu, jossa käytetään vahvaa tunnistautumista.