Ajankohtainen

Polven tai lonkan tekonivelleikkaus edessä? Kuntoutumistalon oppaat tukenasi

Julkaistu 11.8.2023 9.30

Oletpa harkitsemassa tekonivelleikkausta, valmistautumassa siihen tai toipumassa leikkauksesta, löydät Kuntoutumistalosta fysioterapeuttien laatimaa tietoa tueksesi.

Pääsyy tekonivelleikkauksiin on nivelrikko. Merkkejä hankalaoireisesta nivelrikosta ovat esimerkiksi jatkuva liike- ja leposärky, yöunta häiritsevä kipu ja vaikeus kulkea rapuissa. Jos elämäntapamuutokset, liikunta ja kipulääkkeet eivät tuota riittävää lievitystä oireisiin ja röntgenkuvat osoittavat nivelrikon edenneen pitkälle, voidaan harkita tekonivelleikkausta.

Korvaamalla rikkinäinen nivel keinomateriaaleista kuten metalleista ja muoveista valmistetulla nivelellä, voidaan lievittää kipua sekä parantaa elämänlaatua ja toimintakykyä.

Valtaosa leikkauksista tehdään polven ja lonkan niveliin. Tekoniveliä voidaan asentaa myös nilkkaan, olkapäähän, kyynärpäähän, ranteeseen ja sormien pikkuniveliin.

Jos nivelet oireilevat voimakkaasti, kannattaa hakeutua oman hyvinvointialueen terveysasemalle. Perusterveydenhuollon tai yksityislääkärin lähetteellä voit päästä ortopedian erikoislääkärin arviointikäynnille. Hän selvittää tuleeko leikkaus tarpeeseen sinun tapauksessasi.

Jos kohdallasi on päädytty leikkaukseen, saat ohjeita omalta lääkäriltäsi. Tekonivelleikkaukseen valmistautumisen ja siitä kuntoutumisen tueksi löydät ohjeita myös Kuntoutumistalosta:

  • Valmentautuminen lonkan tekonivelleikkaukseen
  • Valmentautuminen polven tekonivelleikkaukseen
  • Liikkumisen aloittaminen lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen
  • Liikkumisen aloittaminen polven tekonivelleikkauksen jälkeen
  • Liikunta lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen
  • Liikunta polven tekonivelleikkauksen jälkeen
  • Seksi lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen

Löydät kaikki tekonivelleikkauksiin liittyvät sisällöt täältä:

Lue lisää: