Ajankohtainen

Peukalon tyven kipua voi helpottaa itsehoitokeinoin

Julkaistu 26.9.2022 7.00

Ohjeita peukalon tyven alueen kivun itsehoitoon löytyy Kuntoutumistalon oppaasta suomeksi ja lähiaikoina myös ruotsiksi.

​​

Peukalon tyven alueen kipu voi hankaloittaa käden käyttöä arjen eri tilanteissa. Peukalon tyven alueen kivun syynä voi olla esimerkiksi nivelrikko, rasituksen aiheuttama jännetupentulehdus tai peukalon alueen vamma.

Nivelrikosta johtuvan peukalon tyven alueen kivun hoidossa itsehoito on tärkeää. Itsehoitokeinoja on erilaisia. Kokeilemalla löydät keinot, jotka sopivat sinulle.

Keventämällä peukalon rasitusta voi helpottaa kipua

Voit lievittää ja ennaltaehkäistä peukalon tyven alueen kipua huomioimalla peukalon ja koko käden asentoa sekä käteen kohdistuvaa kuormitusta arjen toimissa. Havainnoi, miten käytät kättäsi ja mieti, voitko muuttaa käden otteita niin, että käden pieniin niveliin kohdistuva kuormitus vähentyisi.

Voit myös hyödyntää pienapuvälineitä vähentämään niveleen kohdistavaa rasitusta jakipua, ehkäisemään virheasentojen syntymistä ja helpottamaan käden käyttöä arjen toiminnoissa. Arjen toimintoihin, kuten keittiössä toimimiseen, hygieniasta huolehtimiseen ja pukeutumiseen, on saatavilla erilaisia pienapuvälineitä.

Peukalotuen käyttäminen lievittää kipua ja turvotusta, tukee niveltä ja helpottaa aktiivista arkielämää. Peukalotuella voidaan myös ehkäistä virheasentojen kehittymistä.

Harjoittelu osana peukalon tyven alueen kivunhoitoa

Parasta harjoittelua on käden käyttäminen arkiaskareissa. Lisäksi voit parantaa tai ylläpitää käden toimintakykyä erillisellä liikeharjoittelulla. Liikeharjoittelun tavoitteena on kivun vähentyminen ja käden toiminnan paraneminen.

Valitse liikkeitä, jotka eivät aiheuta tai lisää kipua. Itsellesi sopivan tavan harjoitella löydät kokeilemalla. Käytä tarvittaessa kylmä- tai lämpöhoitoa ennen harjoittelua ja harjoitusten jälkeen. Voit käyttää kylmä- tai lämpöhoitoa myös pelkästään kivunhoitona.

Jos epäilet, että kipu johtuu rasituksesta, jännetupentulehduksesta tai tapaturmasta, lepo on ensisijainen hoito alkuvaiheessa. Mikäli olet ollut peukalon tyvinivelen leikkauksessa, saat yksilölliset kuntoutusohjeet hoitopaikastasi.

Kun lääkkeetön itsehoito ei riitä

Lääkkeettömien hoitomuotojen rinnalla voidaan tarvittaessa käyttää lääkkeitä. Kysy kipulääkkeiden käytöstä apteekista tai lääkäriltäsi.

Mikäli oireet eivät helpotu itsehoidolla ja vaikeuttavat päivittäistä elämääsi, ota yhteyttä terveydenhuoltoon.

Itsehoito-ohjeita Kuntoutumistalon oppaasta

Terveyskylän Kuntoutumistaloon on julkaistu Peukalon tyven alueen kivun itsehoito-opas, josta löydät tarkempia ohjeita itsehoidon toteuttamiseen. Tutustu oppaaseen:

Oppaan ruotsinkielinen versio “Egenvård vid smärta i basen av tummen” julkaistaan lähiaikoina ruotsiksi Rehabiliteringshusetissa.